sex hikaye

Fazakas kisfilmjei külföldön

London, Aubagne, Antalya

2004. augusztus 24. - filmhu
1-1  /  2
Fazakas kisfilmjei külföldön
Fazakas Péter mindhárom kisfilmje versenybe kerül külföldön, három különböző országban, három különböző fesztiválon: Londonban (Egyesült Királyság), Aubagne-ban (Franciaország) és Antalyaban (Törökország). A Pockok, a Kaja és a Mindjárt meghalok című kisfilmek a Film Positive Productions gyártásában készültek.

Fazakas első kisfilmjét, a 2002 decemberében elkészült Pockokat, az igencsak felnőttes világban létező és tevékenykedő gyerekekről, a pocokokról, a szerelemről és a baráti összetartásról szóló 17 perces rövidfilmet az Aubagne-ban megrendezésre kerülő 5. ALCIMÉ nemzetközi filmfesztiválra választotta be a zsűri. A fesztivált 2004. október 4-9-e között tartják. A Pockok a „video fiction” kategóriában indul a legjobb kisfilmnek járó díjért, és az október 8-i rövidfilmes bemutató esten is vászonra kerül. A kisfilm 2003-ban 34. Magyar Filmszemle diákzsűrijének „Legjobb kisfilm” díját nyerte el. 
 
Az ALCIME 1992-ben alakult a Provence-i régió és Aubagne filmalkotói hátterére támaszkodva, amelynek talán legismertebb képviselője a városban született Marcel Pagnol, aki maga is a környéken található mesés szépségű mediterrán dombokban forgatott – és életrajzi regényének, a „La gloire de mon père”-nek a megfilmesítője is ezeken a helyszíneken fényképezte a nagy sikerű filmet 1990-ben. A kezdetben lokálisan és

Szerelem és baráti összetartás
A Pockok forgatásán
kizárólag videós kategóriával büszkélkedő esemény 2000-re nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát, fokozatosan kiszélesítve a díjazott kategóriákat az animációs filmekre, rövid és nagy játékfilmekre valamint dokumentumfilmekre, ugyanakkor megtartva eredeti célját: hogy a közönség ráeszméljen, vagy újra felfedezze a nagy vászonra vetített filmek gyönyöreit.

A 2003-ban készült Kaja, mely kicsit több mint négy perc alatt vázol fel egy feszültséggel teli városi szituációt a motoros kajafutár és törékeny, nőnemű ellenfele között, 2004. október 1-10-e között Londonba, a 12. Raindance fesztiválra nyert meghívást. A Raindance az angliai független filmes törekvések, BBC által is szponzorált szigetországi melegágya, melynek szervezői különös figyelmet fordítanak a keletről érkező filmes tehetségekre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavalyi legjobb nagy játékfilmnek odaítélt díj, mellyel a bosznia-hercegovinai Pjer Zalica "Fuse" c. filmjét jutalmazta a zsűri. Tavaly több mint 300 filmet mutattak be a fesztiválon, idén még ennél is nagyobb volt az érdeklődés, és majdnem megkétszereződött a nagyjátékfilmes nevezések száma, tette közzé a fesztivál hivatalos internetes honlapja.

Az ugyancsak 2003-ban forgatott Mindjárt meghalok a híres török tengerparti üdülőhelyen, Antalyában 2004. szeptember 13-16-a között megrendezésre kerülő filmfesztiválon száll be az Arany Narancs díjért folyó versenybe.

Mindhárom fesztivál lehetőséget ad arra, hogy az eddig elsődlegesen a magyar közönség számára elérhető filmek - a Pockok a Mokép forgalmazásában a Donnie Darko kísérőfilmje, míg a Mindjárt meghalok a 2004-es Sziget fesztivál Kill Bill-vetítéseinek kísérőfilmje volt - külföldön is láthatók legyenek, és a filmrendező és forgalmazó is felmérhesse, hol milyen fogadtatásra számíthat a filmek által képviselt művekkel illetve stílusokkal a jövőben. A készítői bíznak benne, hogy a magyar filmművészet promóciójának is használ a kisfilmek és alkotójuk megjelenése a fesztiválokon.

Fazakas Péter 1997 óta rendez reklámfilmeket, videóklipeket. 1999-től a Film Positive Productions berkein belül tevékenykedik, számos díjjal és elismeréssel jutalmazták munkáját, a legfontosabbak ezek közül:
1999 Golden Drum, Portoroz – Magyar Narancs, Legjobb reklámfilm díja (reklámfilm)
1999 New Moment  - Magyar Narancs, Művészeti teljesítmény (reklámfilm)
2002 Arany Penge Patina – Magyar Narancs, (reklámfilm)
2002 Bronz Penge – Globus, (reklámfilm)
2002 „Az év rendezője” – Kockák videómagazin közönségszavazás
2003 Legjobb kisjátékfilm – Pockok (2003) 34. Magyar Filmszemle Diákzsűri díja (filmiskolai hallgatók)

A Film Positive Productions a magyar reklámfilmgyártás egyik vezető képviselője évi kb. 40 produkcióval. Lajos Tamás operatőr (DoP), Fazakas Péter, Fazekas Csaba (a Boldog születésnapot! című játékfilm rendezője) és Bisztray Sándor rendezők munkáinak ad otthont az 1999-ben alakult cég. 

1-1  /  2

nka emblema 2012