sex hikaye

Fellendítheti Ózd gazdaságát a Nemztei Filmtörténeti Élménypark

Nemztei Filmtörténeti Élménypark

2015. november 27. - filmhu
Fellendítheti Ózd gazdaságát a Nemztei Filmtörténeti Élménypark

November 25-én megtartották a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark projekt záróeseményeit. Az ózdi kohászati művek területén lévő Fúvógépház megújulásáról sajtótájékoztatón és lakossági fórumon számoltak be a projekt vezetői.


A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark célja, nem "csak" a magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzése, hanem azok élményszerű bemutatása is -- mondta el a sajtótájékoztatón Tallai Gábor, a projekt menedzsere. Mint elmondta, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetnek koncepciója szerint a kialakított kiállítóterek lehetővé teszik a látogatóknak, hogy magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti művekkel ne csak nézőként ismerkedhessenek meg, hanem akár szereplőként is. A látogatók közreműködésével felvett jelenetet a vizitáció végén digitális formában meg is kaphatják.

"Az eredeti stílusban helyreállított épület és a benne lévő interaktív kiállítás több intenzív élménnyel fogja megajándékozni a látogatóit, ráadásul szórakoztatva vonja be az alkotás folyamatába az újrajátszott filmszerepek segítségével az érdeklődőket és a kor legújabb, legmodernebb technikáját vonultatja fel. A Fúvógépház megújulása az évtizedes tetszhalálból izgalmas élményt ígér" - jelentette ki Lovas Lajos a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főigazgatója. Hozzátette, hogy az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark kiváló lehetőséget nyújt az intézetnek, hogy erősítse a MaNDA filmkultúrát társadalmasító tevékenységét. A főigazgató részletesen beszámolt a megjelent ózdi lakosoknak a MaNDA és az élménypark tevékenységéről. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új intézmény közvetlenül 11 főállású közalkalmazottat fog foglalkoztatni, ám ennél sokkal nagyobb közvetett hatása lesz a komoly munkanélküliséggel sújtott Ózdra, hiszen az oly mértékben lendítheti fel a térség turizmusát, hogy bizonyosan új szállodák felépítésére is szükség lesz.

lovas lajos420

Lovas Lajos

Nyalka Antal a projekt szakmai vezetője beszámolt a projekt megvalósításának nehézségeiről is. Elmondta, hogy a projekt alapját képező Fúvógépház felújításának engedélyezési eljárása csak az év elején kezdődhetett el, s bár minden hivatal segítette a projektet, a tényleges felújítás csak nyáron indulhatott el. Már ez is roppant nehézzé tette a határidős, november végi befejezést, ám az épület alapjainak feltárása közben derült ki, hogy azok ez elmúlt évtizedek alatt oly mértékben erodálódtak, hogy azt ki kellett cserélni. Ez indokolja azt, hogy a projekt kivitelezője a felújítás végső határidejére kaphatott még egy hónap halasztást.

nyalka antal600

Nyalka Antal és Lovas Lajos

Haragos Péter, az interaktív kiállítás megálmodója, tervezője elmondta, hogy a kiállításon megtekinthetők lesznek a MaNDA tulajdonában lévő régi vetítők, vágó asztalok és filmmásolók, sőt egy laterna magica is. Hozzátette, nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a gyűjteményt gyarapítsák. Az ínyencek megismerkedhetnek a filmművészet "képzőművészeti oldalhajtásával" is. A kiállításon ugyanis megtekinthető jó néhány eredeti személyre/színészre szabott jelmezterv, illusztráció. Érdekes megfigyelni, hogy az egyes tervezők milyen stílusban festettek, rajzoltak. Haragos Péter azt is elmondta, hogy a kiállítás 7 méter magas és 100 méter hosszú gépházában/csarnokában kapott helyet az épített díszlet, amelyben egy tank valamint másik négy autó is kényelmesen elfért. Ezeket a látogatók saját kisfilmjük forgatásánál díszletelemként használhatnak. Kialakítottak egy drótkötélpályát is, amely az első emeleti szintről indul és a csarnok hosszában fut végig egy zöld háttér előtt, aminek a helyére valós háttér illeszthető a greenbox technikával. A kamera egy robotkarra rögzítve követi a lecsúszó útját.

haragos peter600

Haragos Péter

 A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege 927,4 millió forint.

(Forrás: MaNDA)


nka emblema 2012