sex hikaye

Filmet készítenek a Fiatal Filmkészítők

Balzac átirat

2009. június 12. - filmhu
Filmet készítenek a Fiatal Filmkészítők
A 2004-óta létező Fiatal Filmkészítők Egyesületének elnöke, Vámos Zoltán leforgatta első nagyjátékfilmjét Rögtön jövök címmel, Balzac Elveszett illúziók című regénye nyomán. A film a fiatal művészek nehézségeiről és az illúziók elvesztéséről szól, a főbb szerepekre olyan színészeket sikerült megnyerni, mint Reviczky Gábor vagy Józsa Imre. A négy éven át készült alkotást a tervek szerint ez év novemberében láthatja majd a közönség.

A 2004. októberében bejegyzett Fiatal Filmkészítők Egyesülete alapelvei közt olvasható, hogy független alkotóknak és filmes közösségeknek kíván segítséget nyújtani a filmkészítéshez szükséges feltételek és kapcsolatok megteremtésében, pályázatírásban, valamint filmjeik forgalmazásában, archiválásában. A non-profit egyesület mintegy százötven taggal büszkélkedhet és az elnök elmondása szerint számos kisjátékfilm és vizsgafilm elkészítésében segédkeztek. Az egyesület első ízben 2005-ben gyártott filmet, mégpedig a Reneszánsz-ot (az egyesület elnökének előző alkotását), Vámos Zoltán első nagyjátékfilmjén pedig 2005-óta dolgoznak.

Gazdag szimbólumrendszerrel átitatott alkotás (Fotó: Szobrász Andrea)

A Rögtön jövök című film operatőre Szobrász András, és a stáb számos tagja is az egyesület alapítói köréből került ki. A film Balzac Elveszett illúziók című regényének átirata. A XIX. század Párizsában játszódó regény a világ meghódítására készülő, de a polgári társadalomban helyét csak önfeladás árán megtaláló fiatal író sorstragédiáját beszéli el. Vámos Zoltán a történetet a mába helyezte át, ugyanakkor a film középpontjában a regényhez hasonlóan egy "fiatal korában tragikus körülmények között életben maradt szövegíró szomorú önvallómása" áll. A Rögtön jövök nem titkoltan sokkal inkább szerzői film a fiatal művészek nehézségeiről és az illúziók elvesztéséről, mintsem Balzac-adaptáció. Az, hogy hol játszódik a történet, az alkotók szándéka szerint nem derül majd ki, a gazdag szimbólumrendszerrel átitatott alkotás felvételei többek közt a Csepeli Munkásotthonban, az RS9 színházban, a Vasúttörténeti Parkban és Budapest utcáin készültek.

Szerzői film a fiatal művészek nehézségeiről és az illúziók elvesztéséről (Fotó: Szobrász Andrea)

A filmet az alkotók az elhunyt színésznek, Balkay Gézának ajánlják, aki sokuk tanára és munkatársa volt. A Rögtön jövök színészgárdája rendkívül impozáns, olyan művészeket sikerült megnyerni a filmhez, mint Reviczky Gábor, Józsa Imre Haás Vander Péter, Tahi Tóth László, Major Róbert, Sólyom Kati, Krajcsi Nikolett vagy Bobiczki Ferenc, valamint további közel negyven színész az ország minden tájáról, például a Kaposvári és a Győri Színházból. "Olyan színészeket kértünk fel, akiket hihetetlenül tehetségesnek tartunk, és ritkán van lehetőségük drámai karaktereket megjeleníteni filmen" - mondta a rendező. Mivel a költségvetés rendkívül alacsony volt, gázsit egyetlen résztvevőnek sem tudtak fizetni, így a színészek is ingyen vállalták a munkát - a rendező elmondása szerint "a forgatókönyvvel sikerült őket fellelkesíteni".  

"Olyan színészeket kértünk fel, akiket hihetetlenül tehetségesnek tartunk" (Fotó: Szobrász Andrea)

Mindössze 14 nap alatt forgatták a filmet, 2007-ben egy hétig tartott a felvétel, majd pénzhiány miatt le kellett állniuk, és csak mostanra sikerült elkészíteni a hiányzó felvételeket. A rendező elmondása szerint az alkotás "szimbolikus" költségvetését nagyrészt önerőből teremtették elő, a sok beígért támogatás közül végül csak a Terézvárosi Önkormányzat adott pénzt a produkciónak. A rendelkezésre álló összeget kizárólag a technikára költötték, a szereplők ingyen, lelkesedésből dolgoztak. A tervek szerint 3-kópiával kerül majd a magyar mozikba a Rögtön jövök, ha minden jól megy, 2009. novemberében.


nka emblema 2012