sex hikaye

Filmíró napok a Millenárison: elsőként a sorozatírásról

A folytatásban forgatókönyvfejlesztés és mesterkurzusok

2011. november 14. - filmhu
Filmíró napok a Millenárison: elsőként a sorozatírásról
2011 őszén ismét a forgatókönyvíráson a fókusz: – a Filmíró Napok programsorozat a Nemzeti Filmalap, a Fade In és a Millenáris együttműködésében bemutatja a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit.

Mi a helyzet a megváltozott magyar filmes szisztémában a forgatókönyvekkel? Milyen lehetőségekre találhat ma egy magyar forgatókönyvíró? Jobbak lesznek-e a magyar forgatókönyvek, és jobbak lesznek-e ettől a filmek? Ilyen témákról fogjuk beszéltetni a mai magyar film- és televíziós írás kulcsszereplőit. A fórum első két panelbeszélgetésén megismerhetjük a Nemzeti Filmalap filmterv-fejlesztési koncepcióját, és bemutatjuk a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit:

Első rész: Mit nézünk a tévében?
Beszélgetés a mai magyar sorozatírásról
2011. november 23., szerda, 16:00-19:00, Millenáris Fogadó

Ha ma valaki forgatókönyvírásra adja a fejét Magyarországon, akkor csak egy módon tud biztos megélhetésre találni – ha tévéknek ír. A két nagy szappanoperát együttesen két és félmillióan nézik naponta, de a köztévék is ráálltak a sorozat-gyártásra, miközben az HBO hatalmas energiákat és még nagyobb pénzösszegeket áldoz arra, hogy saját gyártású minőségi szériákkal rukkoljon elő. Lehet, hogy a magyar forgatókönyvíróknak a vászon helyett a képernyő felé kéne fordulnia? Megmondják a választ a hazai televíziós forgatókönyvírás legfontosabb szereplői.

Meghívott vendégek:

Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos (Terminátor – Sarah Connor krónikák)
Fodor Gergely, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Fonyódi Tibor, a Tűzvonalban, Hacktion, Géniusz c. sorozatok vezetőírója
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, több televízió volt műsorigazgatója
Kalamár Tamás, a Barátok közt producere
Krigler Gábor, HBO script development executive
Medveczky Balázs, a Magyar Televízió elnöke
Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere
Zakál Edit, a Jóban rosszban és az Átok c. sorozatok vezetőírója
Moderátor: Köbli Norbert, forgatókönyvíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke

Folyt köv: december 13-án a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési munkálataiban nyújtanak betekintést, a 2012-től pedig havi rendszerességgel jelentkezne a Filmíró Napok, tavasztól pedig havi egy mesterkurzust is tartanának világhírű forgatókönyvírók vezetésével.

Az esemény a Facebook-on
(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2012. január 15. vasárnap, 12:44#3| benji72

Filmsorozatok? Nagyon kevés az olyan magyar sorozat, amelyik nem bukik meg már az első négy adás alatt. Olyannak tűnik, mintha nem lennének jó magyar forgatókönyvírók. Pedig pont a napokban olvastam a Screenwriter magazin online oldalán egy itthon élő forgatókönyvíróról, Árva Attiláról (Robert Telly) aki az egyik legszívesebben foglalkoztatott story editor és ghostwriter az USA-ban. (Wikin jártam utána, egyáltalán mit jelent a ghostwriter). Miért nem íratják ezekkel a magyar sorozatokat is? Gondolom, ezer oka lehet, de feltételezem, hogy keres annyi pénzt, hogy nagyívben csinál a magyar filmgyártásra. Az agyelszívás tipikus esete. Ugyan ez történt Csupó Gáborral is.

2011. november 28. hétfő, 20:20#2| f.r.a.n.k.

tudjátok mi kellett volna, mi érdekelhet igazán egy lehetséges tévésorozatírót? (persze utólag könnyű okosnak lenni)

egy sorozatbiblia, egy karakterösszefoglaló, oldalak és videó összevetése...

amúgy igazán úgy néz ki egész jó lehetett hallgatni a sztorikat.

így éves viszonylatban a magyar televízióknál hány projekt forog? Gábor azt mondja az HBO-nál tíz a felső léc, s a köztévéken csatornánként 2-3 (?) kerül adásba, kereskedelmiken napi sorozatok...

ami a magyar szakmában hiányzik, az az ügynökök. a filmesben mindenképp, a televíziósban meg nincs túl sok pályázat (legutóbb az HBO-nál volt meg talán a Magyar Tévénél is), de egyiknél se hirdették ki az eredményeket, pedig valószínűleg jót tett volna a bekerülőknek is, a tévének is és a szakmának is...

jó erőt!

2011. november 25. péntek, 09:42#1| f.r.a.n.k.
nem vette föl senki? nem lesz fönt a youtube-on?

nka emblema 2012