sex hikaye

Filmjeink Marosvásárhelyen és Kairóban, magyar filmhét Bukarestben

Keddi gyorshírek

2009. november 10. - filmhu
Filmjeink Marosvásárhelyen és Kairóban, magyar filmhét Bukarestben
Három magyar díjjal zárult a 17. Alter-Native Rövidfilmfesztivál, négy filmünk szerepel a kairói fesztiválon, megérkeztek a Nemzetközi Tudományos Filmszemle díjai, harmadik alkalommal lesz Magyar Filmhét Bukarestben, és a világ egy magyar TV sorozatot néz.

Három díj Marosvásárhelyről

Három díjjal méltatta a 17. Marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál zsűrije a magyar mozgóképeket – adta hírül a Magyar Filmunió. Az 54 versenyzőt felvonultató seregszemle díjátadóját vasárnap este tartották a Kultúrpalotában. A zsűri különdíját Pápai Pici Vallomások című filmjében nyújtott alakításáért Lukáts Andor és Tóth Orsi nyerte. A Radio România Cultural díját Bertóti Attila Ariadné fonala című animációjának ítélték. A Simó Sándor-emlékdíjat Esztergályos Krisztina kapta Variációk című rendezői vizsgafilmjéért.
Magyar világpremier Kairóban

A Magyar Filmunió értesülései szerint az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi mustrája öt magyar alkotást tűz műsorra, köztük Pacskovszky József új filmjét, A vágyakozás napjai-t, amelynek Kairóban lesz a világpremierje. A 104 perces fekete-fehér mozgókép az egyiptomi filmverseny rangos fődíjáért, az Arany Piramisért folyó versenybe kapott meghívást. A kairói filmfesztivál digitális versenyében indul Zsigmond Dezső gyimesi csángók világában játszódó Boszorkánykör című játékfilmje. Az információs programban a közelmúlt három kiemelkedő magyar mozgóképe is látható lesz,  Goda Krisztina Kaméleon című thrillere, Fonyó Gergely Made in Hungária című musicalje és Mátyássy Áron rendezői vizsgafilmje, az Utolsó idők színesíti az egyiptomi főváros nagyszabású filmfesztiváljának válogatását. A kairói filmfesztivál tiszteletbeli elnöke Omar Sharif.
Itt vannak a Nemzetközi Tudományos Filmszemle díjai

A Szolnokon megrendezett november 5-8-ig tartó Nemzetközi Tudományos Filmszemlén az előzsűrizést követően tizenhárom országból mintegy 24 órányi filmanyag, összesen 38 produkció maradt versenyben - adta hírül a KultúrPart. Az alkotások zöme dokumentumfilm volt, ám a kínálatban egy-egy animációs és játékfilm, illetve négy egyéb kategóriába sorolt mű is akadt. Az első díjat - az Oktatási és Kulturális Minisztérium 500 000 forintos jutalmát - Tóth Zsolt Marcell és Molnár Attila Dávid kapta a Bence, meg a többi jómadár című filmjéért, a második helyen David Lebrun amerikai rendező a Maya kód feltörése című filmje és Mihai Bauman román alkotó Pusztulásra épült című műve végzett, a képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig ugyancsak két rendező állhatott, a romániai Mihai Ionescu Nagyfiú című és a német Petra Seeger Memóriakutatás című produkciójával.


Magyar filmhét Bukarestben

Harmadik alkalommal szervez Magyar filmhetet a bukaresti Magyar Kulturális Intézet a román Kulturális, Vallásügyi és Nemzeti Örökség Minisztériumával közösen november 9. és 14. között Bukarestben – tudatta a Filmtett. A nagyjátékfilmes programot a szervezők úgy válogatták össze, hogy átfogó keresztmetszetet nyújtsanak a magyar filmtermésből. Ennek eredményeképpen improvizációs filmet (Nem vagyok a barátod), negatív utópiát (Adás), vígjátékot (Príma Primavéra, Valami Amerika 2) és drámát (Intim fejlövés, Varga Katalin) is műsorra tűznek.
A világ egy magyar TV sorozatot néz

Borsiczky Jessica magyar származású producer ötletéből és Joseph Fiennes főszereplésével hatalmas népszerűségnek örvend a FlashForward tv sorozat. A filmsorozat az igen jelentősnek számító 12,5 milliós nézettséggel indított Amerikában, megverve ezzel számtalan futó műsort is. A látványos trükkökben és akciójelenetekben bővelkedő televíziós sorozat vezeti azóta is a nézettségi mutatókat az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Ausztráliában, Olaszországban, Oroszországban és Szingapúrban. A FlashForward, Jessika szerint szinte kifogyhatatlan tárháza az emberi sorsoknak, történeteknek és az ehhez kapcsolódó akcióknak. Hiszen a sorozat alapötlete, hogy 2010. április 29.-én a föld összes lakója 2 perc 17 másodpercre eszméletét veszíti. Az ájulások katasztrófákat és szerencsétlenségeket okoznak. Ez attól lesz még furcsább, hogy az ájulás alatt mindenki láthatja a saját jövőjét.


nka emblema 2012