sex hikaye

Forradalmi akció-thriller forog a kertek alatt

Péntekig forgatják A berni követ című tévéfilmet

2013. szeptember 27. - filmhu
Forradalmi akció-thriller forog a kertek alatt

Végéhez közeledik A berni követ követ című tévéfilm forgatása, amely forgatókönyvírója, Köbli Norbert A vizsga című ügynökfilmet, és a Szabadság - Különjárat (Freedom Flight) című, szintén az ötvenes években játszódó tévéfilmet is jegyzi.

Köbli Norbert a Filmhu-nak elárulta, hogy valóban vonzódik az ötvenes évek történeteihez: “Számomra az ötvenes évek az egyéni és társadalmi megalkuvás vs. szabadságharc kora. Íróként mániásan érdekel, hogy egy ember, egy társadalom meddig törik-hajlik, és mikor mondja azt, hogy most már elég. A vizsga, a Szabadság különjárat és most A berni követ is lényegében arról ad körképet, milyen túlélési stratégiákhoz folyamodik az egyén, a társadalom egy diktatúrában. Valaki hajbókol, valaki megalkuszik, valaki morog, valaki visszaüt.”

berni2 gaspar miklos 600
Szabó Kimmel Tamást letartóztatják (fotó: Gáspár Miklós)

Az 1958-ban játszódó történet a magyar történelem egy elfelejtett epizódját ismerteti majd meg a nézőkkel. “Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre. Az indíték homályos, bár helyi lapértesülések szerint, Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni a magyar nagykövet túszolejtésével. Ugyanakkor bizonyos forrásokból kiderül, hogy a támadók a megtorlások elleni tiltakozó, figyelemfelkeltő, demonstratív akciónak szánták fellépésüket. Céljukat tulajdonképpen elérték, mert heteken keresztül a külföldi sajtó napirenden tartotta a támadás – és ezáltal a levert forradalom – ügyét, hiszen nemcsak a nemzetközi politika, a diplomácia, de a helyi képes újságok is több alkalommal foglalkoztak a témával.” - írja Krahulcsán Zsolt történész, aki felhívta az alkotók figyelmét a történtre. A teljes történet elolvasható az OSZK oldalán.

berni4 600
Kulka János megsérült (fotó: Gáspár Miklós)

A berni követ kronológiai szempontból igyekszik hűen követni a valós eseményeket, a film a korabeli állambiztonsági jelentéseken alapul. Azonban nagy súlyt fektettek az alkotók a három főszereplő - Nagy Sándor, Papp Endre és a magyar nagykövet - személyiségének megformálására is.

berni1 gaspar miklos 600
(fotó: Gáspár Miklós)

A tévéfilm rendezője, Szász Attila (Most látszom, most nem látszom), producerei Lajos Tamás és Mink Tamás, operatőre Nagy András, forgatókönyvírója Köbli Norbert. A főbb szerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó Kimmel Tamás lesz látható.

"A szemünk előtt, szinte valós időben bontakozik ki a cselekmény - néhány óra története. Emberi akciófilmnek mondanám, sok vágással, izgulással, nagy tétekkel, csavarokkal. És ha jól csináltuk, egy kis katarzissal. Szerintem meg fogja lepni az embereket, milyen igényes magyar akció-thrillert forgattunk itt a kertek alatt." - mondta el a Filmhunak a forgatókönyvíró.

berni5 gaspar miklos 600
Nagy András operatőr képet alkot (fotó: Gáspár Miklós)

A szerző korábban az Egri Lajos pályázaton nyert összegből valósította meg a forgatókönyvet, amely a Fehér György pályázaton kapott 120 millió forintos gyártási támogatást a Médiatanácstól. A film várhatóan jövő tavasszal kerül az MTV képernyőjére.


nka emblema 2012