sex hikaye

Friss levegő Cannes-ban

A vírus is a programban

2006. április 27. - filmhu
Friss levegő Cannes-ban
A Kritikusok Hete Kocsis Ágnes első játékfilmjét, a Friss levegő-t meghívta programjába - adta hírül a Filmunió. A Cannes-i Filmfesztivál tekintélyes párhuzamos szekciójában mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kel versenyre. Kocsis Ágnes így egyszerre két alkotással mutatkozik be májusban Cannes-ban, hiszen a hivatalos program Cinéfondation válogatása A vírus című rövidfilmjét tűzi műsorra.
 
 
 
 

A 45. Cannes-i Kritikusok Hetére (Semaine International de la Critique) meghívást kapott Kocsis Ágnes első játékfilmje, a Friss levegő.

Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete volt az első úgynevezett párhuzamos program az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja a nagy neveket felvonultató Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan új talentumok felfedezése. A Cannes-i Kritikusok Hete mindössze hét játék- és hét rövidfilmet mutat be válogatásában, felfedezettjei között volt többek között Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai és Francois Ozon. A fesztivál idei válogatásának „keresztapja” Gaspar Noé (Argentína), akit a nagy visszhangot kiváltó Visszafordíthatatlan című film rendezőjeként ismerhetünk.

Mint arról korábban már hírt adtunk, Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje a fesztivál hivatalos programjának Cinéfondation válogatásába kapott meghívást. Nagy ritkaságnak számít a Cannes-i Croisette-n, hogy egy alkotó két filmmel lehet jelen – arról nem is beszélve, hogy Kocsis Ágnes alig lépett ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapujából, rendezői vizsgafilmjét a Cannes-i mustra mutatja be. Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje a Kritikusok Hete nagydíja mellett a legjobb első filmnek járó Arany Kameráért is versenyben lesz Cannes-ban, melynek sorsáról a Dardenne fivérek vezette zsűri dönt idén.

A 37. Magyar Filmszemlén Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a legjobb első film Simó Sándor-díját.Címkék

hírnka emblema 2012