sex hikaye

Hajdu és Pálfi az Írisz-díjért, Patrovics Tamás munkában

Magyar filmek a nagyvilágban

2010. június 22. - filmhu
Hajdu és Pálfi az Írisz-díjért, Patrovics Tamás munkában

Hajdu és Pálfi az Írisz-díjért, magyar filmek a napokban Valenciában, Trencsénteplicen és Lagówban gazdagítják a nemzetközi filmfesztiválok válogatásai, Patrovits Tamás a szegénységről és az éhinségről készít filmet.

 

Magyar filmek a világ minden táján

Mindössze tizenegy játékfilm, köztük két magyar, indulhat a brüsszeli filmfesztivál díjaiért: a szervezők Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal és Pálfi György Nem vagyok a barátod című legutóbbi filmjeit hívták meg a versenybe, melynek fődíja a tízezer euró értékű Arany Írisz. A Bibliotheque Pascal című filmet Kovács Gábor és Pataki Ági producerek részvételével mutatják be a belga fővárosban.

Kilenc elsőfilmes rendező - köztük Apaföld című filmjével Nagy Viktor Oszkár - versenyez a Valencia Holdja díjért Spanyolországban a napokban. A valenciai Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált 25. alkalommal rendezik meg, a zsűriben részt vesz Péter Hilda a kolozsvári magyar színház színésznője és Fenyő Iván filmszínész. Nagy Viktor Oszkár személyesen mutatja be filmjét Valenciában.

Trencsénteplicen szombatig tart a nagyvilág filmművészetének újdonságait felvonultató ArtFilm Fest. Pacskovszky József A vágyakozás napjai és Sopsits Árpád A hetedik kör című filmjeit versenyen kívül tűzi műsorra a szlovákiai fürdőváros filmfesztiválja.

A lengyelországi Lagówban szintén a filmeké a főszerep a napokban. A nagy hagyományokkal rendelkező, június 20-án kezdődött nyári filmfesztivál versenyében Gárdos Péter Tréfa című játékfilmje és Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című kreatív-dokumentumfilmje kapott meghívást. Az információs programban Mátyássy Áron Utolsó idők, Sopsits Árpád A hetedik kör és Szajki Péter Intim fejlövés című rendezései lesznek láthatóak.

Orosz Dénes romantikus komédiája a Poligamy, a 30. Breckenridge Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv és a legjobb vígjáték kategóriában is elnyerte a fődíjat és a European Filmfesztivál Palic is beválogatta hivatalos programjába.

Munkában Patrovits Tamás

Patrovits Tamás animációs filmkészítő egy nyolcrészes animációs filmsorozatnak kezdett Szűcs Levente, Weisz Béla, Rimóczi László közreműködésével a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány megbízásából, az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljairól. Elkészült az első rész, amelynek témája a szélsőséges szegénység és az éhínség felszámolása - a megbízás szerint humoros, groteszk formában kell tálalni a komoly problémákat. A mindössze másfél-kétperces történeteknek gyakori szereplői lesznek európai karakterek, akik közreműködésével kicsit kifordíthatókká váltak a rövid animációk.

Az első rész:

Észak és Dél from Tamás Patrovits on Vimeo.


nka emblema 2012