sex hikaye

Három újabb film gyártását támogatja a Filmalap

Gárdos Éva, Szász János és Nae Caranfil forgathat

2015. október 29. - filmhu
Három újabb film gyártását támogatja a Filmalap

Újabb három mozifilm gyártásának támogatásáról döntött a Filmalap: Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil román rendező magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmek forgatása kezdődik el hamarosan.

A Budapest noir című sikerkönyv feldolgozását 897.382.877 forinttal támogatja a Filmalap. Kondor Vilmos krimije, a Budapest noir kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte. Az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet film feldolgozása Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) rendezésében készül. A film forgatása februárban kezdődik.

A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Kondor bestselleréből Szekér András írta, a film operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Tulse Luper bőröndjei trilógia, Valami Amerika 2) tervezi. A Budapest noir című film a Pioneer Pictures (Burgundy hercege, Houdini, Fleming) gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) új filmjében a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét dolgozza fel, Sóhajok hídja címmel. A Filmalap 494,5 millió forinttal támogatja a film gyárátását. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert. Szász filmje új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituált életével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival. Szász János új filmjében a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel.

A Filmalap támogatásával és fejlesztő csapatának közreműködésével készült forgatókönyvet Szász János írta Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével. A cselekmény fő helyszínei, a vágóhíd, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi. A főszerepekben Nagy Zsolt (Léderer), Gryllus Dorka (Lédererné) és Hegedűs D. Géza (Kudelka) lesz látható. A Sóhajok hídja az Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás. A film operatőre Máthé Tibor (Az én XX. századom, Woyzeck, Witman fiúk). A forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A film a tervek szerint 2017 első felében kerül a mozikba.

Szöllősi Géza animációja a készülő filmhez

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja a Filmalap, a magyar koproducer Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film. Az életközépi válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő 40-es színész történetét bemutató vígjáték hang utómunkájának nagy része, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. Hazai színészek több epizód szerepben is feltűnnek, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak.

Nae Caranfil legutóbbi filmje, a Közelebb a holdhoz, a román nemzeti filmdíjak átadóján rekordszámú, összesen kilenc Gopo-díjat nyert. Készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán román producere a cannes-i Arany Pálmás Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap).

Gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)


nka emblema 2012