sex hikaye

Hat nemzetközi fesztiválon is indul a Szerdai gyerek

Rangos fesztiválokon mutatkozik be Horváth Lili filmje

2015. október 26. - filmhu
Hat nemzetközi fesztiválon is indul a Szerdai gyerek

Horváth Lili első mozifilmje, a Szerdai gyerek rangos nemzetközi filmfesztiválokon mutatkozik be világszerte: Valladolid, Segovia, Cottbus, Stockholm, Kairó és Kalkutta nemzetközi filmfesztiváljain is indul a film.

Idén ünnepli 60 éves jubileumát a spanyolországi Valladolidban Európa legnagyobb múltú filmes seregszemléinek egyike, a Semana Internacional de Cine de Valladolid, azaz a SEMINCI. A Szerdai gyerek a Meeting Point elnevezésű 13 alkotást felvonultató versenyprogramban indul. A spanyol premiert Horváth Lili részvételével tartják holnap Valladolidban, majd Segovia filmfesztiválján is vetítik.

Jövő héten a kelet-európai filmtermés izgalmas alkotásait felvonultató Cottbus-i filmfesztiválon, majd Svédország elsőszámú seregszemléjén, a stockholmi nemzetközi filmfesztivál versenyében is indul a Szerdai gyerek. A premiereken és a közönségtalálkozókon is részt vesz Horváth Lili, aki a rendezés mellett a film forgatókönyvét is jegyzi.

A különös felnőtté válási történetet bemutató, magyar-német koprodukcióban készült dráma az európai premierek mellett a Közel-Kelet és Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljára is meghívást kapott. A november 11-én kezdődő kairói mustrán a Szerdai gyerek 14 filmmel együtt versenyez az Arany Piramisért Fehér Károly producer és Maly Róbert operatőr részvételével.

November második felében Kalkuttában, India nagyszabású filmfesztiválján Vécsei Kinga főszereplő és Fehér Károly producer jelenlétében tűzik műsorra a filmet.

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga) önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja (Antal Zsolt) döntsön helyette, először találkozik olyan férfival (Thuróczy Szabolcs), aki úgy tűnik, bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia. 

A Szerdai gyerek az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a kritikusok Fedeora-díját is elnyerte. Szeptemberben műsorra tűzte a haifai filmfesztivál, Hollandiában is műsoron volt a „Film by the See” című filmfórumon Vlissingenben, továbbá a luxemburgi CinEast filmfesztiválon.

A film sikere egy jórészt elsőfilmesekből álló fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül a Szerdai gyerek a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek (Popfilm), Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, koproducere Henning Kamm és Pataki Ági. A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült. 

A magyar mozik december 3-án mutatják be a Wednesday Group forgalmazásában Horváth Lili első nagyjátékfilmjét.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Magyar Filmunió)


nka emblema 2012