sex hikaye

Hat újabb külföldi Oscar-jelölés

Nemzetek legjobbjai

2004. október 1. - filmhu
Hat újabb külföldi Oscar-jelölés
Tegnap óta az Akadémia újabb 6 jelölést regisztrált a 2005-ös idegennyelvű kategóriában: Svájc, Olaszország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Mexikó is benevezte legjobbjait. A legtöbb esetben olyan filmekről van szó, melyek a hazai mozikban nagy sikert arattak - vagy pedig várhatóan igen népszerűek lesznek majd az otthoni közönség körében.

II. Frigyes és J. S. Bach a filmben
Svájc Dominique de Rivaz korabeli életrajzával, a My Name Is Bach (Nevem Bach) című filmmel nevez a legjobb külföldi Oscarért zajló versengésbe. A zeneszerző Johann Sebastian Bach-ot a német Vadim Glowna alakítja. Rivaz műve idén Svájcban a legjobb filmnek bizonyult. 

Az olasz zsűri 711 mozis és kulturális szakember véleménye alapján Gianni Amelio Le Chiavi di Casa (A ház kulcsai) című filmjét választotta. A Rai Cinema produkciójában készült alkotást nagy esélyesként tartották számon a velencei Arany Oroszlánra, végül azonban díj nélkül távozott a fesztiválról. A főszereplő, Kim Rossi Stuart egy eligedenedett apát játszik, aki 14 éves fogyatékos gyermekét igyekszik kárpótolni élete nehézségeiért. Amelio immár negyedik alkalommal képviseli Olaszországot az Oscar-futamban: 1990-ben a Nyitott ajtók-kal, '92-ben A gyermekrabló-val, '94-ben pedig Lamerica című filmjével indult, a győzelem azonban még várat magára.

A hollandok Eddy Terstall tragikomikus, az utrechti Holland Filmfesztiválon debütáló Simon című filmjét találták a leginkább Oscar-esélyesnek. A történet egy heteroszexuális drog díler és egy homoszexuális fogásztanuló kellmetlen barátságát dolgozza fel.  

Az olaszok negyedjére jelölik Ameliót
Erik Poppe második munkája, a Hawaii, Oslo a norvég Oscar-jelölt. A film egy sor összekapcsolódó epizódból áll, melyek mind Oslóban játszódnak, az év legmelegebb napján. Poppe művét nagy lelkesedés fogadta a Norvég Nemzetközi Filmfesztiválon történt bemutatkozása alkalmával, és a mozikban is bizonyított, hazai nézőszám-rekordot döntött: már az első héten 1,2 millió norvég koronát (180 ezer dollárt) hozott a kasszába.  

A svédek választása As in Heaven (Akár a Mennyben) című filmjükre esett, melyet Kay Pollak írt és rendezett. A romantikus dráma egy világhírű karmesterről szól, aki egy érzelmi trauma után visszatér gyerekkora színhelyére. A svéd mozikban a film első négy hete alatt több mint 3 millió dollárt kaszált.

Mexikóból a Voces Inocentes (Ártatlan hangok) érkezett a listára, ezt Luis Mandoki rendezte. A film egy fiú felnőtté válásáról szól a háborúpusztította El Salvadorban, a 80-as években. A film Mandoki visszatérése a spanyolnyelvű filmes életbe 17 évnyi hollywoodi munkálkodás után. A rendező híres sztárszínészekkel olyan filmeket készített, mint az Angyali szemek vagy az Üzenet a palackban. Az Ártatlan hangok-at egyébként a Twentieth Century Fox forgalmazza majd Mexikóban, és ígéretük szerint januárban nagyot fog robbani a mozikban.

Az Akadémia január 5-én jelenti be az 5 külföldi Oscar-jelöltet, a díjnyertes pedig február 27-én veheti majd át a híres szobrocskát.Címkék

oscar-díj , hírnka emblema 2012