sex hikaye

HBO mini-széria Fóton

John Adams Magyarországon

2007. június 26. - filmhu
HBO mini-széria Fóton
David McCullough könyve alapján hétórás minisorozatot készít az HBO az Egyesült Államok második elnökéről, John Adamsről – méghozzá Magyarországon. Keszthely, Fertőd, Sóskút és Kecskemét érintésével Fóton készülnek felvételek. A címszereplőt Paul Giamatti alakítja.

Az HBO erősít a nagy költségvetésű történelmi sorozatok frontján, számol be a cég széria-terveiről a Variety. A második világháborús The Pacific, a Kennedy-gyilkosság hátterével foglalkozó Reclaiming History, és a közelmúlt nemzetközi katonai konfliktusaira koncentráló Generation Kill mellett az HB hét órát szentel az Egyesült Államok első alelnökének, illetve második elnökének, John Adamsnek is.

A kosztümös széria az USA-ban népszerű David McCullough életrajzi regényét veszi alapul, amely gazdagon merít a politikus és felesége (a sorozatban Laura Linney alakítja majd) magánlevelezéséből. A Variety értesülése szerint a romantikus szál mellett a széria elsősorban a Függetlenségi Háború éveire koncentrál, és Adams mint a Függetlenségi Nyilatkozat megalkotásának és a Brit Koronától való elszakadást követő korai kormányzati évek egyik kulcsfigurájaként jelenik meg.

A John Adams egyik koproducere Tom Hanks, operatőre Tak Fujimoto, M. Night Shyamalan operatőre.  címszereplőt Paul Giamatti alakítja, aki egyébként egy másik magyar projektben, Enyedi Ildikó Szelíd interface című filmjének előkészítésében is közreműködött. A magyar közönség a Kerülőutak, A remény bajnoka és a Lány a vízben című filmekből ismerheti az amerikai színészt.

Kisebb szerephez jut Sarah Polley, akit leginkább a Váratlan utazás című sorozatból ismeri a hazai közönség, bár első nagyjátékfilm rendezését, az  Egyre távolabb-at csütörtöktől játsszák a hazai filmszínházak, és a fiatal kanadai színésznő részt vesz a film díszbemutatóján.

A produkció mintegy másfél hónapot Magyarországon forgat. A filmhu értesülései szerint a hazai helyszínek elsősorban a XVIII. századi Franciaország kulisszáiként „szerepelnek” majd, a kecskeméti Katona József Színház belsője például a Comédie-Francais-ban játszódó jelenetekhez kellett. A produkció július végéig Fóton forgat, elsősorban belső jeleneteket.  A stábban magyar részről elsősorban technikai személyzet képviselteti magát. A film hazai gyártója a Mid Atlantic, az imdb.com szerint, hazai gyártásvezetője Nagy Edit. A Mid Atlantic gyártotta a Robin Hood-ot, illetve ők a jelenleg Etyeken forgó Guillermo del Toro-film, a Hellboy magyarországi partnerei is.

A Mid Atlantic az elmúlt években több nagyszabású külföldi produkciót is Magyarországra csábított, az Eragon, a BBC számára készült Robin Hood mellett például legutóbb a 72 millió dolláros összköltségvetésű Hellboy 2-őt.Címkék

hírnka emblema 2012