sex hikaye

Hét magyar premier decemberben

Heten, mint a vezérek

2004. december 3. - filmhu
Hét magyar premier decemberben
Magyar filmek dömpingjéről beszélhetünk, ha a december havi premierkínálatra tekintünk. A karácsonyi hónappal kezdődő és január közepéig tartó időszakban, amikor a legtöbben látogatják a filmszínházakat, hét magyar egészestés alkotás is versenyre kel legnagyobb konkurenseivel, a hollywoodi szuperprodukciókkal, és akár egymással is.

Decemberben olyan látványos produkciókkal szállnak ringbe a hazai filmek, mint Oliver Stone legújabb alkotása, az Alexander vagy az ilyenkor szokásos, kötelező karácsonyi családi vígjátékok, például a Polár expressz és a Kelekótya karácsony. A „legbátrabb” forgalmazónak az alig néhány hónapja alakult Hungaricom bizonyult, amely most összesen három filmmel szerepel a mozikban. Ezek közül kettő egyértelműen közönségfilm, a Nyócker és a Világszám!, harmadik mozijukat, a Csoda Krakkóban-t inkább a művészmozikba szánták, de látható lesz a MOM park révén multiplexben is.

A Kontrollhoz hasonló sikerre számítanak

Prukner Pál a Hungaricom igazgatója elmondta, a hazai filmek mostanában szokatlanul széles választéka szerinte jó jel. „Néhány film ekkorra lett betervezve, mások decemberre csúsztak. Alapvetően jó, hogy ennyi magyar film látható most a mozikban, mert ez azt jelenti, hogy él a hazai mozi.”

Nyócker - "Élőkről" mintázva
A Hungaricom Nyócker című filmjében Rómeó és Júlia történetét „happy end” felé irányító szerelmeseket dolgoztak össze az alkotók nem kevés világpolitikai zűrzavarral. A rajzfilm különlegessége, hogy eddig csak az amerikai mozikból ismert háromdimenziós technikával mozgatták a karaktereket, melyeket javarészt valós személyekről – pl. Pindroch Csabáról, Szabó Győzőről, Badár Sándorról - mintáztak. „Arra számítunk, hogy a Nyócker olyan meglepetésfilm lesz, mint amilyen alig egy éve a Kontroll volt” – mondta Prukner Pál. „A látogatási pályázaton 80 ezer néző után igénylehető támogatásra nyútottunk be igényt, de ennél jóval több nézőre számítunk. 21 kópiával kezdjük a forgalmazást és nemcsak a multiplexekben, hanem a budapesti és vidéki art-mozikban is vetítik majd.”

A forgalmazó másik, széles közönségnek szánt játékfilmje a Világszám!. A történelmi road movie 1900-tól 70 évet átívelve követi egy bohócpáros sorsát. Naftalin (Koltai Róbert) és Dodó (Gáspár Sándor) a cirkuszban született és nevelkedett ikerpár, akik készülnek életük nagy mutatványára, hogy összehozzák azt a bizonyos "Világszámot". A magyar történelem szempontjából a XX. század egyik legfontosabb fordulópontján, az 56-os forradalom idején Naftalin elindul Budapestre, hogy kiszabadítsa a börtönben ülő Dodót, útközben társa is akad, Pipitér (Tóth Orsolya, aki Mundruczó Kornél filmjeinek szereplője), és „lestoppolnak ” egy Szuezbe tartó szovjet tankot.

„Ezzel a filmmel szemben is nagyok az elvárásaink, 100 ezer néző után igényelhető támogatást kaptunk, de Koltai Róbertnek eddig nem nagyon volt olyan filmje, amelyre 200 ezernél kevesebb néző váltott volna jegyet” – fogalmazta meg reményét a Hungaricom vezetője.

A forgalmazó cég e hónapban piacra dobott harmadik mozija a Csoda Krakkóban, amely egy misztikus legendák és a Kabbala köré írt könyvről, valamint egy lengyel származású Budapesten nevelkedett fiatalember, Pjotr és egy magyar lány, Eszter krakkói találkozásáról szól. Mindezt a könyveknek és a Pjotrt nevelő nagymama „jelenlétének” köszönhetően átszövi a múlt. „Meggyőződésünk, hogy a film elsősorban az art-mozikban fog széles nézőtábort vonzani, ahol 5 kópiával vetítjük, de egy tekercs, angol felirattal, látható lesz a MOM parkban is” – fejezte be Prukner Pál.

Meg lehet állítani Terézanyut?

Részlet a Terézanyuból

Tamás Dorka, az SPI sajtófőnöke elmondta. „Nem tartjuk szerencsésnek, hogy egyszerre ennyi magyar film kerül forgalomba, de nem félünk a megmérettetéstől, mert maximálisan bízunk az Állítsátok meg Terézanyut! című film sikerében. Bergendy Péter különleges érzékenységű, igen magas színvonalú filmet rendezett, a színészek, többek közt Hámori Gabriella, Hujber Ferenc, Csányi Sándor, már bizonyítottak korábbi mozikban. Az így készült romantikus vígjáték - ha egyáltalán lehet ilyen összehasonlítást tenni - az alapjául szolgáló könyvnél is kifinomultabb lett. Az azonos című könyvsikerből készült mozinál arra számítunk, hogy az SPI történetének eddigi legmagasabb nézőszámát érjük el.”

Tóth Krisztina a Budapest Filmtől megerősítette, hogy főként a karácsonyi, szilveszteri ünnep és a téli szünet miatt december mozis szempontból kiemelkedő időszak. „A legtöbb forgalmazó ilyenkor dobja be azokat a filmjeit, amelyekkel a legnagyobb közönségsikerre számít. Éppen ezért jó, hogy most ilyen sok magyar film van a mozikban.

Egyrészt nem félünk attól, hogy az eddigiekhez képest több magyar film egymással fog versenyezni, mert olyan különböző filmekről van szó, amelyek közönsége gyakran nem is fedi egymást.

Decemberi filmünk a Miskolci boniésklájd, amely a kilencvenes évek második felében valóban megtörtént esetet dolgoz fel – 1995-ben egy miskolci fiatal pár kirabol egy megnyitásra kész pénzintézetet, majd öt éven keresztül próbál elbújni a rendőrség elől.

A sikerben bízva 80 ezer látogató után kértünk támogatást, de bízunk benne, hogy akár 100 ezernél is többen lesznek kíváncsiak a filmre. Erre garancia lehet a rendező Deák Krisztina, aki szintén rendezőként, a Jadviga párnájá-t is jegyzi, valamint a főszereplő páros, Ráczkevy Ildikó és Karalyos Gábor.”

A Tisza-partiak szerint a toplistákat manipulálják

Zsiguli - Szőke András
profikkal
Szőke András Szolnokon forgatott „krimijének”, a Zsiguli-nak a forgalmazásával a Tisza Mozi Kft. debütál. Demeter István ügyvezető igazgatója elmondta, nem ért teljesen egyet azzal a nézettel, miszerint a hazai filmek egymástól hódítanának el nézőket. A kollégák nézőelvárásait azonban túlzottnak tartja. „Ennek oka nagyrészt a filmes médiában keresendő. A filmek nézettségéről készült toplisták megbízhatatlanok, mivel manipuláltak. Van olyan mozihálózat, amelyik egyáltalán nem szolgáltat adatot, így a listák nem tükrözik a valóságot. Ebben a formában, ahogy közlésre kerülnek, alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére és sértik a verseny semlegességet is. Sajnos a közönség leginkább azokra a filmekre vált jegyet, amelyek azzal kerülnek előtérbe, hogy a nézettségi topon szerepelnek, így sok hazai film nem kap kellő figyelmet. Szerintem, külön kellene számon tartani a hazai, és ezen belül a művészfilmeket. Vagy ha már van top-lista, a mérés korrekt módon terjedjen ki minden mozira.

A Zsiguli forgalmazására azért vállalkoztunk, mert 25 éves tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy egy hosszabb kifutású filmmel van dolgunk, amely akár egy év után is hozza a maga közönségét. Szőke András korábbi filmjei alapján és mostani médiajelenléte miatt olyan személyiség, aki egymaga elviszi a mozit. Ezen kívül az eddigi Szőke filmekkel ellentétben profi stáb dolgozott a produkción, és az ismert színészek - mint pl. Györgyi Anna, Gáspár Sándor, Szarvas József, Badár Sándor - mellett rengeteg ismert név is szerepel a Zsiguliban, többek közt Kokó, Fábry Sándor, Jakupcsek Gabriella is.

A mozi valahol a tömeg- és a művészfilm között helyezhető el, ezért öt kópiával fogjuk forgalmazni, kettő budapesti art-mozikban, a többi pedig vidéken forog majd.”


nka emblema 2012