sex hikaye

Hét világpremier lesz Karlovy Varyban

Három magyar alkotás szerepel a programban

2014. július 2. - filmhu
Hét világpremier lesz Karlovy Varyban

Hét film világpremierjét, öt alkotásnak pedig a nemzetközi bemutatóját tartják Karlovy Varyban. A programban három magyar alkotás szerepel.

Pénteken kezdődik Karlovy Varyban a 49. nemzetközi filmfesztivál, melynek programjában három magyar alkotás is szerepel: Pálfi György Szabadesés című filmje a Kristály Glóbuszért indul, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjei pedig a Nyugattól Keletre versenyprogramban mutatkoznak be.

Nézz bele a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan előzetesébe!

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők. A filmszemle az I Origins című amerikai film vetítésével nyílik. Díszvendégként jelen lesznek a film főszereplői, Michael Pitt és Astrid Bergés-Frisbey, valamint a rendező, Mike Cahill.

A versenykategóriába 13 film kapott meghívást. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

A szemle idején ezúttal is a filmvilág számos ismert csillaga, személyisége látogat el Karlovy Varyba. Mel Gibson a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért a pénteki megnyitón Kristály Glóbuszt vesz át. Az idén Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért William Friedkin amerikai színész is. A fesztivál elnökének díját pedig Zdenek Sverák, a híres és elismert cseh filmes kapja.

Az I Origins című film vetítésével indít a fesztivál - nézz bele a trailerbe!

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint az idén a nyugat-csehországi fürdővárosba látogat Fanny Ardant francia színésznő és filmrendező, valamint Laura Dern hollywoodi filmcsillag. Újra Karlovy Vary vendége lesz Franco Nero olasz filmszínész is. Kiemelkedő esemény lesz a Walesa, a remény embere című, Andrzej Wajda által rendezett lengyel film rendezői változatának bemutatása vasárnap, amelyen személyesen Lech Walesa is megjelenik.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice).

(MTI)


nka emblema 2012