sex hikaye

Interaktív filmtörténeti kiállítás Ózdon

Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

2015. november 23. - filmhu
Interaktív filmtörténeti kiállítás Ózdon

"Miközben mintegy kétszázezer archív filmtekercs biztonságos tárolására nyílik lehetőség, a kiállítóterek lehetővé teszik a látogatóknak, hogy magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti művekkel ne csak nézőként ismerkedhessenek meg, hanem akár szereplőként is. A látogatók közreműködésével felvett jelenetet a vizitáció végén digitális formában meg is kaphatják "- mondja Haragos Péter, az interaktív kiállítás megálmodója, tervezője.


A szakember elmondta, hogy a kiállításon megtekinthetők a MaNDA tulajdonában lévő régi vetítők, vágó asztalok és filmmásolók, sőt egy laterna magica is. Hozzátette, nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a gyűjteményt gyarapítsák. A gyűjtést azonban nehezíti, hogy az egykor volt eszközök vagy már egy állandó kiállítás részét képzik, vagy kizárólag rövid távon kaphatók kölcsön, mert a filmszakmai gyűjteményének tulajdonosai érzelmileg kötődnek a kollekciójuk tárgyaihoz, ezért szinte kizárt, hogy megváljanak azoktól. A piacról vásárolni viszont kockázatos mert nem ritka a barkácsolt antik tárgy, az innen-onnan származó alkatrészekből összerakott eszköz. Szerencsére sikerült külföldi gyűjteményből is vásárolni ritka eszközöket -- mondta Haragos Péter.
Az ínyencek megismerkedhetnek a filmművészet "képzőművészeti oldalhajtásával" is. A kiállításon ugyanis megtekinthető jó néhány eredeti személyre/színészre szabott jelmezterv, illusztráció. Érdekes megfigyelni, hogy az egyes tervezők milyen stílusban festettek, rajzoltak. A képzeletet segíti, hogy az egyes rajzok mellett kis anyagminták is vannak. Számos eredeti díszletterveket is kiállítanak. Ezeket gigászi munkával mentették meg az enyészettől - mesélte a kiállítás tervezője. Mint elmondta, a nagyméretű műszaki rajzokat nagyon macerás volt a kutatás során szétválasztani egymástól, mert ezeket a több ívnyi pauszra készült rajzokat celluxal össze-vissza ragasztották korábban. Egyszerű lapozgatásról szó sem lehetett, gondosan mindent szét kellett választani egymástól és csak utána lehetett megnézni, válogatni, szelektálni.
Haragos Péter elmondta azt is, hogy a kiállítás 7 méter magas és 100 méter hosszú gépházában/csarnokában nagyszerűen sikerült kihasználni a helyiség adottságait: az épület stúdióként is funkcionál, így egy épített díszlet, egy tank, valamint másik négy autó is kényelmesen elfért benne. Ezeket a látogatók saját kisfilmjük forgatásánál díszletelemként használhatnak. Kialakítottak egy drótkötélpályát is, amely az első emeleti szintről indul és a csarnok hosszában fut végig egy zöld háttér előtt, aminek a helyére valós háttér illeszthető a greenbox technikával. A kamera egy robotkarra rögzítve követi a lecsúszó útját.
A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 927,4 millió forint.

(Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa))


nka emblema 2012