sex hikaye

Jameson Cinefest: Szőts-retrospektívvel folytatódik a CineClass

Szeptemberben Miskolcon

2011. augusztus 8. - filmhu
Jameson Cinefest: Szőts-retrospektívvel folytatódik a CineClass

A tavaly nagy sikert aratott CineClassics folytatódik Miskolcon: a programsorozat idén szeptemberben, többek között, az éppen 70 éve készült mesterművel, az Emberek a havasonnal és a film jövőre 100 éve született rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkozik.

 

Pintér Judit és Muszatics Péter szervezésében szeptemberben retrospektív és konferencia foglalkozik a magyar film egyik legnagyobb alakjával, kiállítás idézi fel Szőts alakját és filmjeit, szó lesz a művész ma is rendkívül aktuális Röpirat a magyar filmművészet ügyében című könyvéről, és filmes diákok - a kolzsvári Sapientia és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, M. Tóth Géza és Tóth Orsolya vezetésével, újraforgatnak egy Szőts-rövidfilmet, melyet a CineFest záróestjén láthat majd a közönség. A Filmvilág szeptemberi száma a Röpirat aktualitását elemzi.

 

szots_istvan_emberek_a_havason_500

Emberek a havason

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal: a fiatal filmesek legjobb, új utakat mutató műveinek bemutatásával párhuzamosan fontosnak tartja a gazdag magyar filmes örökség népszerűsítését is. A fesztivál 2010-től filmtörténeti programjait CineClassics néven fogja össze. Számos olyan magyar származású és világhírű, de nálunk szinte ismeretlen alkotó van, akik életműve még felfedezésre vár. Tavalyelőtt Miskolcon Emeric Pressburger, tavaly Korda Zoltán volt a fókuszban, a legendás brit-magyar forgatókönyvíró-rendezőre többek között fia, David Korda emlékezett.


nka emblema 2012