sex hikaye

Jan Sverák csinálja a legnépszerűbb cseh filmeket

2002. március 14. - filmhu
Az Oscar-díjas Kolja a rendszerváltás utáni évtized legnépszerűbb cseh filmje. Jan Sverak rendező és Zdenek Sverák író-főszereplő (egyébként fiú és apa) rendezők alkotását a bemutató utáni évben 1,3 millió néző látta.

Nem kizárt azonban, hogy a kilencvenes évek közepén nagy nemzetközi sikert is aratott Kolja rövidesen a második helyre szorul. A tavaly nyáron bemutatott - szintén Jan és Zdenek Sverák által jegyzett - Sötétkék eget, amely a II. világháború alatt Nagy-Britanniában működő cseh katonai repülősöknek állít emléket, a premiertől eltelt nyolc hónap alatt már 1,1 millióan látták, így reális az esély arra, hogy a film túllépje a Kolja látogatottságát.

A Kolja megtekintéséért 45 millió koronát fizettek a cseh mozilátogatók, míg a Sötétkék égért már 86 milliót. A különbség elsősorban a belépők árának időközben történt hatalmas emelkedéséből adódik.

Az évtized harmadik legnépszerűbb filmje Jan Hrebejk Fészkek című alkotása, amelyet szintén több mint egymillió ember tartott megtekintésre érdemesnek.

Csehországban 2001-ben 10,3 millió ember látogatott el a mozikba, s ezzel 1994 után ismét tízmillió fölé emelkedett a nézők száma. Tavaly, az előző 2000. évhez viszonyítva, 19 százalékkal nőtt a nézők száma, míg a bevételek 38 százalékkal. Ebbe azonban a belépők árának az emelkedése is belejátszik. A statisztika szerint az utóbbi évtizedben tavaly volt a legdrágább az átlagos belépő, mégpedig 79 korona azaz mintegy 500 forint. A cseh mozilátogatók egyharmada Prágára esik. Itt van a legtöbb mozi, de a jegyek átlagos ára is magasabb: 115 korona, azaz mintegy 850 forint.

Címkék

hírnka emblema 2012