sex hikaye

Játékfilmesekkel tárgyaltak a kormány képviselői

Konkrét megállapodás nem született

2011. február 9. - filmhu
Játékfilmesekkel tárgyaltak a kormány képviselői

Többek között Mészáros Márta, Kamondi Zoltán, Janisch Attila és Pataki Ági volt jelen a hétfői találkozón, ahol felvetődött a szeptemberi filmszemle ötlete is - tudatta az MTI.

 

A párbeszéd kezdeteként értékelte a kulturális kormányzat és a játékfilmes szakma képviselői között lezajlott hétfői találkozót az MTI-nek adott nyilatkozatában Mészáros Márta rendező, hozzátéve: konkrét ígéret, megállapodás nem született, de felvetődött egy szeptemberi filmszemle ötlete.

Mint a Kossuth-díjas filmrendező elmondta, a kormányzat által kezdeményezett megbeszélésen Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságának kabinetfőnöke és Bokor Attila, a filmművészeti főosztály vezetője fogadta a filmesek képviselőit. A találkozón Mészáros Márta mellett többek között Kamondi Zoltán és Janisch Attila rendezők, illetve Pataki Ági producer vett részt.

Mint elárulta, a találkozón elsősorban azokról a producerekről esett szó, akik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) rossz anyagi helyzete miatt nem kapják meg filmjeik után a szerződésben rögzített utófinanszírozást, így nem tudják fizetni a forgatásokra felvett hiteleiket.

Mészáros Márta hangsúlyozta: ezek a producerek nem magukra költötték a pénzt, hanem az elkészült filmekre. "Olyan tragikus a helyzet, hogy már ügyvédet fogadtak az állam ellen" - jegyezte meg, hozzátéve: az elmúlt években számos olyan magyar alkotás készült, amely jelentős külföldi fesztiválsikereket könyvelhetett el, a rövidesen kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Tarr Béla legújabb munkája versenyez.

A rendező elmondása szerint visszautasítják a "Kőrösi Zoltán-féle kommunikációt", vagyis azt, hogy az MMKA 2009 végén hivatalba lépett elnöke túlzottan a közalapítvány kötelezettségállományának kommunikálására helyezte a hangsúlyt.

Mint azonban hozzátette, az MMKA megmaradásához ragaszkodnak, ahogy a közalapítvány kuratóriumi tagja, Bod Péter Ákos és Hiller István akkori kulturális miniszter által 2010 februárjában aláírt támogatási szerződés betartásához is, amely 2013-ig biztosítaná az MMKA finanszírozását.

Mészáros Márta beszámolója szerint a magyar filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos működésével kapcsolatban feltett kérdéseire nem kapott választ, így egyelőre nem ismerhették meg Andrew G. Vajna koncepcióját. Személyes véleményeként azonban hozzáfűzte: nem tartja járható útnak, ha a magyar filmgyártást amerikai minták alapján akarják újjászervezni.

A rendező elmondta, az idei Magyar Filmszemlével kapcsolatban egy áprilisi és egy szeptemberi időpont is felvetődött a kormányzat részéről.

Konkrét ígéret, megállapodás a hétfői eszmecserén nem született - mondta Mészáros Márta, hozzátéve: a tárca illetékesei legközelebb az animációs és dokumentumfilmes szakma képviselőivel találkoznak, ezt követően a nagyjátékfilmesekkel is folytatódnak a megbeszélések.

(4) 
Hozzászólások
4-2  /  4
2011. február 10. csütörtök, 13:04#4| cty
Legyen a szemle április 1-én.
2011. február 10. csütörtök, 10:36#3| filmhu

kedves fórumozók,

kérjük, hogy a filmhu moderálási elveit betartva tartózkodjatok a névtelen és nevesített trágár minősítésektől, káromkodásoktól, mert néhol bántja a szemünket.

köszönjük,

filmhu szerk.
2011. február 9. szerda, 23:26#2| Harvey Weingard

Kedves Mészáros Márta!

 

Akkor mi a pék faszát tart járható útnak?

 

Kezdem már unni ezt a magyar mentalitást.

Önök, mint liberálisok egy-az-egyben alkalmazzák a Fidesz szánalmas politikáját.

- A jelenlegi vezetés mondjon le, mert ő hibás. Majd mi kiállítunk egy új vezetést azokból, akik nem tudták, hogy az előző vezetés lopott.

- A rendszer, amit ki akarnak építeni nem jó. De jobbat nem mondunk.

- A támogatás nekünk jár. Mások éheznek az országban, és mi semmilyen eredményt nem tudunk felmutatni, de egyre több és több pénz JÁR nekünk, mert mi ezt megbeszéltük. Üvegzseb? Az mi? Minek?

 

Ügyvédet fogadni, azt van energiájuk.

 

Kamerát fogni, és filmezni, azt nincs.

 

Kedves Márta!

 

Hol van az a 8 milliárd forint?

Egy részük a filmekben, én is tudom. (és most hagyjuk, hogy milyen filmekben, mert arra nem sok okunk van büszkének lenni)

De a többi hol van?

Nyugodtan kimondhatná végre valaki, hogy milyen jól éltek belőle egyesek filmkészítés helyett.

 

Szóval kedves Márta!

 

Ön nem politikus.

Menjen vissza az "ekéje" mellé. Még az is lehet, hogy ott tudna értékeset alkotni. De a dumát meg a gondolkodást hagyja olyan emberekre, akik nem csak ugyanazt tudják folyton hajtogatni, vagy ön is úgy jár, mint Szíjjártó Péter...

 

Csak nem lesz akkora fizetése cserébe, hogy hülyeségeket beszél...


nka emblema 2012