sex hikaye

Kalkuttai fődíj a Szerdai gyerek-ért

Fesztiválsiker

2015. november 22. - filmhu
Kalkuttai fődíj a Szerdai gyerek-ért

Horváth Lili első mozifilmje nyerte a legjobb filmnek járó Arany Bengáli Tigris díjat a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon. A Karlovy Vary-i és cottbusi filmfesztiválok díjait követően újabb rangos nemzetközi elismerésben részesült a Filmalap támogatásával készült magyar elsőfilm, a Szerdai gyerek.

Horváth Lili első mozifilmje nyerte a kalkuttai nemzetközi filmfesztivál fődíját szombat este. A legjobb film Arany Bengáli Tigris díját Fehér Károly, a film producere és Vecsei Kinga főszereplő személyesen vették át a díjátadón. November 14-21. között 61 országból érkezett 149 filmet vonultatott fel a kalkuttai filmfesztivál (Kolkata IFF), mely India legfontosabb nemzetközi filmes eseményeinek egyike.

szerda500

Fehér Károly és Vecsei Kinga

„Az, hogy a miénktől ennyire távoli kultúrában is utat tör magának a Szerdai gyerek, döbbenetes és megható számomra. Azt remélem, a hazai közönség is szeretni fogja a filmünket.”- reagált a hírre Horváth Lili, aki mindeközben a stockholmi filmfesztiválon mutatta be a filmjét.

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga) önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja (Antal Zsolt) döntsön helyette, először találkozik olyan férfival (Thuróczy Szabolcs), aki úgy tűnik, bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.

A Szerdai gyerek sikere egy jórészt elsőfilmesekből álló fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül ez az alkotás a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek (Popfilm), Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, koproducere Henning Kamm és Pataki Ági. 

A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült.

A magyar mozikban december 3-tól lesz látható a Szerdai gyerek a Wednesday Group forgalmazásában.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Magyar Filmunió)


nka emblema 2012