sex hikaye

Keményffy Tamás írás közben

Angyalok és menekültek

2009. április 30. - filmhu
Keményffy Tamás írás közben
Keményffy Tamás, a Mázli alkotója folytatja rendezői pályafutását, épp Tiltott nyelv című forgatókönyvét fejlesztgeti, amely egy transzcendens kérdéseket feszegető drámai thriller egy különös menekült lány és egy, a menekülttáborban dolgozó zord férfi kapcsolatáról, lelki fejlődéséről. A rendezőt egy (materialista) reklámfilm fényelése közben értük utol, amelyben eredeti szakmája szerint, operatőrként dolgozott.   

Keményffy Tamás a Mázli után spirituális síkra lép, Hegedűs Bálint forgatókönyvíróval fejlesztik legújabb filmtervüket, amely a Tiltott nyelv címet viseli. A Tiltott nyelv a rendező elmondása szerint a Mázli tökéletes ellentéte, ami a film hanguatát és témáját illeti. Ez a mozgókép ugyanis egy magyarországi menekülttáborban játszódik, főszereplője pedig egy fiatal lány és egy, a menekülttáborban dolgozó rendőr. A történet szerint a kissé egzaltált, különös lány egy kaukázusi országból érkezik a menekülttáborba, illegális bevándorlóként, és fenekestül felforgatja a zord, megkeseredett férfi életét. A lány különleges képességekkel bír, érti ugyanis az angyalok nyelvét.

A forgatókönyvet a rendező és a forgatókönyvíró a kezdetektől együtt írja, kettejük alapötleteit és egy megtörtént esetet gyúrtak össze. "Bálinttal hasonló dolgokról hasonló módon kezdtünk el gondolkodni" - mondta a rendező, aki nem is igazán tudja, hogy ki-mit adott hozzá az alaptörténethez. Annyi bizonyos, hogy a férfi főszereplő alakját Keményffy egy barátjáról mintázták, aki néhány évig egy menekülttáborban dolgozott, a '90-es években. Az ő történetei régóta foglalkoztatták Tamást. (A barát kommandósként tűnt fel a Mázli egyik jelenetében.), Hegedüs pedig egyszer felvetett egy ötletet egy lányról, aki érti az angyalok nyelvét. A két ötlet egybeforrt. Az anyaggyűjtés során a rendező és a forgatókönyvíró vele és egykori kollégáival beszélgetett a menekülttáborok világáról és mindennapjairól. Miután a film a '94-es viszonyok közt (az EU-csatlakozás előtt) lezajlott eseményeket is tartalmaz, a film idejét is a kilencvenes évek elejére teszik, és valószínűleg egy mára bezárt menekülttáborban forgatnak majd.

Melyikük lehet Keményffy 'multifunkcionális' barátja?
Fotó: Gács Tamás

A film műfajilag nehezen behatárolható, hiszen kamara-dráma abban az értelemben, hogy két szereplő lelki útja áll a középpontban és klausztrofóbikus hangulatú, a menekülttábor helyszínéből adódóan. A Tiltott nyelv a thriller cimkét is megkapta alkotóitól: "Mindig megpróbálunk úgy gondolkozni, hogy egy filmes zsánerbe is be tudjon illeszkedni az alkotás" - mondta a rendező.

Tiltott nyelv-ben egyértelműen a lelki sík dominál a cselekmény felett, Keményffy Tamás elmondása szerint ő és Hegedűs Bálint is intenzíven foglalkoznak a spiritualitás témakörével, és fontosnak tartják, hogy felvessenek ezzel kapcsolatos kérdéseket a film nyelvén. "Eluralkodott a materializmus az utóbbi években az életben és a filmen is. Ezzel együtt úgy érezzük, hogy a spiritualitás jelen van a mai társadalmakban is, noha kevéssé divatos téma. Az emberekben legbelül él az érdeklődés a természetfeletti iránt, és a vágy, hogy választ kapjanak a hit kérdéskörében felmerülő kérdéseikre" - indokolta a témaválasztást Keményffy. A történet az első vázlatok alapján a világ megmentéséről szólt, ám végül úgy döntöttek az alkotók, hogy ezt a lehetőséget meghagyják a B-kategóriás akciófilmeknek. "Van egy mondás, miszerint aki megment egy embert, az az egész világot menti meg - ennek szellemében írtuk át a forgatókönyvet" - fogalmazott a rendező.

A Mázli nem épp egy spirituális film...
Fotó: Gács Tamás

Keményffy Tamás és az Extreme Film 2008. őszén egymillió forintos támogatást nyert az MMKA pályázatán A tiltott nyelv forgatókönyvének fejlesztéséhez. Jelenleg az az alkotók célja, hogy egy éven belül elkészüljön a könyv végleges változata, amellyel nekikezdhetnek a koprodukciós partnerek felkutatásának.


nka emblema 2012