sex hikaye

Készül A gyertyák csonkig égnek

Forman lemarad

2005. augusztus 4. - filmhu
Készül A gyertyák csonkig égnek
Iglódi István elkezdte forgatni A gyertyák csonkig égnek című világhírű Márai Sándor-regény televíziós adaptációját - olvasható a Népszabadságban. A munkálatok hétfőn, augusztus 1-én kezdődtek, és ezzel úgy tűnik, a hazai stáb megelőzi Milos Formant, aki korábban már nekilátott volna a forgatásnak.

A Népszabadság információi szerint a magyar filmfeldolgozást gyártó OK-Line Stúdió vezetője, Sipos József régóta szeretné képre vinni A gyertyák csonkig égnek című Márai alkotását, amely elegánsan fogalmazott, de voltaképpen banális - szerelemről, barátságról szóló - alaphelyzeten nyugvó cselekmény mozgóképes megelevenítése. Miután azonban a filmjogok Amerikába kerültek, köszönhetően Robert Haggiag producernek, már „csak” televíziós változatról lehetett szó. Milos Forman az amerikai verziónak 2003 őszén kezdett volna neki, Klaus Maria Brandauer, Sean Connery és Winona Ryder főszereplésével, ám a forgatáshoz szükséges pénzt nem sikerült összeszedni.

A magyar televíziós változat úgy jött létre, hogy az olasz jogtulajdonos nemrég megengedte egy kizárólag magyar nyelvű tévéfilm elkészítését. Ennek előzményeként lehetővé tették a Magyar Színháznak, hogy színpadra vigyék a művet, amely azóta is műsoron van. Ebből az alapanyagból forgathat most Iglódi István, aki szintén színpadra állította a művet, Avar István és a 83 éves Agárdy Gábor főszereplésével.

A most készülő tévéfilmes verzió nem egy az egyben színházi térben leforgatott jelenetekből áll majd. A külső képeket főként a nádasdladányi kastély termeiben, és olaszországi helyszíneken veszik fel. A Duna TV számára készülő produkció egyfajta „tesztfilm” is, amely arra ad választ, hogy miként lehet Magyarországon egy Márai-műből filmet készíteni.

A gyertyák csonkig égnek tévéfilmes változata 32 millió forintba kerül. A gyártó ehhez 25 milliót nyert az Országos Rádió és Televízió Testületnél az irodalmi művek népszerűsítésére kiírt pályázaton. A tervek szerint a művet még az idén, talán karácsonyi ajándékként láthatják a nézők.


nka emblema 2012