sex hikaye

Készülő filmek 2010-ben Vol. 4

Jön. Jön?

2010. július 29. - filmhu
Készülő filmek 2010-ben Vol. 4

Sorozatunkban leforgott, forgatás alatt álló vagy előkészítési fázisban lévő, de leginkább MMKA-s fejleményekre váró produkciókat mutatunk be - a negyedik epizódból kiderül, mi a helyzet a Puskás játékfilmmel, hogyan állnak az Extreme filmek, azaz a Tiltott nyelv és a Zoe, mik a fejlemények az S.O.S Szerelem 2-vel kapcsolatban, hol tart Liza, a rókatündér, és milyen - valóban készülő - külföldi koprodukciókban érdekeltek hazánk producerei.


Puskás-játékfilm

A magyar közönségfilmek egyik koronázatlan királya, Neményi Ádám sem tudott túl biztató hírekkel szolgálni, ami az idén tavasszal beígért sikerfilm-dömpinget illeti. A Next Station Productions Csikidám munkacímű zenés filmterve a producer elmondása szerint idén nem készülhet el, a fennálló filmtámogatási krízis miatt. Ugyanez a helyzet a Made in Hungaria 2-vel, amelynek forgatókönyve – ennek ellenére - folyamatos fejlesztés alatt áll. A négy éve készülődő Puskás-filmmel kapcsolatban már bizakodóbb a producer, hiszen a Köbli Norbert által írt forgatókönyvet jelenleg a Fade In Script Consulting csiszolgatja, így a végleges verzió alakulófélben van és a koprodukciós felállás is körvonalazódik. A film rendezőjének kiléte még nem dőlt el, a producer elmondása szerint mindenképp szeretnének magyar, de legalábbis magyar származású filmest ültetni a rendezői székbe.

A tervek szerint tíz millió eurós költségvetésű film magyar-ír-spanyol koprodukcióban készül, a címszerepet pedig egy ír származású - egyelőre meg nem nevezett - világsztárnak szánják. Az 50%-ban magyar produkció Puskás Ferenc életét hazájába való újbóli hazatéréséig mutatja majd be, a világhírű labdarúgót „proli kisgyerekként” flash-backekben láthatjuk majd. „Magyarország egy beteljesületlen szerelem volt Öcsi bácsinak” - mondta a producer, akinek egyik vágya, hogy a legenda hazai felemás megítélésén változtasson a film, de nem titkolt reménye az sem, hogy a Puskás-film hazánk új imidzs-filmje lehet a nagyvilágban. A tervek szerint 2011 augusztusában kezdik a Magyarországon, Spanyolországban és esetlegesen Írországban – készülő film 40 naposra tervezett forgatását. A szereplők 90%-a magyar lesz ugyan, de az angolszász sztár mellé még egy spanyol sztárszínészt is szeretnének megnyerni a produkciónak. A 2012-es hazai bemutatót követően legszívesebben Cannes-ban látná viszont a Puskás-filmet Neményi Ádám, de kiegyezik valamely más A-kategóriás fesztivállal is.


keszulovol4_puskas_sz
Gyártó: Next Station Productions
Költségvetés: 10 millió euró
A bemutató tervezett időpontja: 2012.


Keményffy Tamás: Tiltott nyelv

A Tiltott nyelv a Mázli alkotóinak következő közös munkája, amelyről 2009 tavaszán már hírt adtunk. A 40. Magyar Filmszemlén a legjobb forgatókönyv díját elnyerő Hegedüs Bálint és a rendező Keményffy Tamás közösen jegyzik a drámai történetet, amely egy magyarországi menekülttáborban játszódik, a rendszerváltás után. A Tiltott nyelv főhőse Gábor, a harmincas évei végén járó fásult őr, aki négy éve egy autóbalesetben elvesztette gyermekét, amiért feleségét, Juditot hibáztatja. Életét gyökeresen megváltoztatja egy váratlan találkozás egy tizenhat éves azeri lánnyal, aki menekültként érkezik a táborba. Miriam különleges képességekkel bír, ugyanis képes meghallani a Lingua Adamicát, vagyis a Tiltott nyelvet, azaz a teremtés nyelvét. Ez az adottság  megnyomorítja a lány életét, ugyanis ezáltal ismertté válik előtte a jövő, de megváltoztatni nem tudja azt. Gábor hinni kezd a lánynak, de nem akarja elfogadni, hogy az ember nem tudja megváltoztatni az életét.

"A film az idegengyűlölet, a menekültek tematikája mellett egy olyan valóságról beszél, amelyet nem hallhatunk, nem láthatunk, de körülvesz minket. Egy valóságról, ahol nincs olyan bűnös, nincs olyan elveszett lélek, aki ne tudna bocsánatot nyerni" – mondta a film rendezője, aki úgy gondolja, egyre aktuálisabb és fontosabb mai eldologiasodott világunkban a spiritualitás. A produkció megvalósulásához – a témától függetlenül – szükség van anyagiakra, a produkciós hátteret az Extreme Film producere, Hidasi Dalma biztosítja. A filmterv fejlesztését már egy ízben támogatta az MMK, a Tiltott nyelv-et jelenleg az EAVE Producer's Workshop keretein belül fejlesztik az alkotók. A 3x1 hetes produceri workshop utolsó etapja ez év októberében lesz, amelynek keretében Hidasi Dalma nagy európai filmes döntéshozóknak prezentálhatja majd a filmtervet. "Nagyon bízunk ebben a lehetőségben, mert a statisztikák szerint a legtöbb EAVE projekt már a workshop alatt partnerekre, támogatókra talál" – mondta a producer. Az Extreme Film vezetői európai koprodukcióban gondolkodnak, elsősorban Németországból, Lengyelországból, valamint egy skandináv országból szeretnének producerre lelni. A Tiltott nyelv a tervek szerint 2012-ben forog majd, így a 2013-as Filmszemlén láthatja legkorábban a magyar közönség.


keszulovol4_tiltottnyelv_sz
Gyártó: Extreme Film
Költségvetés: 1,5 – 2 millió euró
A bemutató tervezett időpontja: 2013. Filmszemle


Ujj-Mészáros Károly: Liza, a rókatündér

Kelet-Európában a tündéri Amélie ápolónő és róka - a hozzá közel sodródó férfiakat megöli, de azért nem kell annyira véresen komolyan venni a dolgot. Ujj-Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmterve, egy egyedülálló nő párválasztásának érzelmes-mesés-humoros története egy éve a szarajevói Cinelinken kezdte meg körforgását a koprodukciós partnerek keresésének és a fejlesztések univerzumában. A Hegedüs Bálint - Ujj-Mészáros Károly által írt könyv egyre kerekebb, immár tíz változaton is túl van, s olyan közreműködők segítségével csiszolódott, mint James V. Hart vagy Lovas Balázs. Eddigi legnagyobb sikerét a cannes-i l'Atelier-n érte el, ahol a több szinten is élvezhető-működő filmet  nagy érdeklődés övezte. A nem europuding produkcióban (vagyis közvetítóangolon zajló forgatásban, kibogozhatatlan identitással, egy-egy nagyobb sztárban) gondolkodó alkotók 30 érdeklődő potenciális partner kíváncsiságát elégítették ki, s a produkció épp a harmadik koprodukciós partnerét keresi - jelenleg egy dán céggel folynak a legígéretesebb tárgyalások. A Liza következő útja Rómába vezet október végén a New Cinema Network koprodukciós fórum illusztris és gondosan válogatott  mezőnyébe. A film szereplőgárdájáról eddig az tudható, hogy Lizát az idei Domján Edit-díjas, a Győri Nemzeti Színház színésznője, Balsai Mónika játssza majd. A film japán karakterének (Toni Tani táncdalénekes) megformálóját Wim Wenders korábbi munkatársa, a koreai-német producer In-Ah Lee segítségével most Los Angelesben keresi a produkció. Érdekes módon mindkét jelölt, Leonardo Nam (Crossing Over, Nyolc tanú) és Sung Kang (Die Hard 4.0, Halálos iram-sorozat) is amerikai-koreai, akik a japán színészekre sajnálatos módon jellemző nyelvi nehézségek miatt már számos amerikai filmben személyesítettek meg japánokat. A film másik férfi főszereplőjét Németországban keresik, miközben május óta itthon is folyik a szereplőválogatás. Az MMKA eddig ötmillió forinttal támogatta a produkciót, és szándéklevélben is részesítette. A forgatás a tervek szerint 2011 nyarán indul.  Gyártó: Filmteam Kft.
Összköltségvetés: 1,5 millió euró
Bemutató tervezett időpontja: 2012


Erdélyi Dániel: Az egymillió dolláros megbízás - S.O.S Szerelem 2

„Mint minden filmet, ezt is újra kell gondolni – csakúgy, mint a magyarországi filmfinanszírozás rendszerét” - mondta Sas Tamás, az S.O.S Szerelem 2 producere. A producer azért bizakodó a sikeres romkom második részével kapcsolatban, bár elmondása szerint még nagyon az elején tart a filmterv megvalósítása. Az S.O.S Szerelem 2 forgatókönyvét Csikesz Judit és Agnes Fernandes írta, rendezője pedig Erdélyi Dániel lesz. "Számomra ez egy nagyon komoly szakmai kihívás, hiszen egy jó vígjáték megrendezése az egyik legnehezebb feladat” - nyilatkozta néhány hónapja a rendező a filmhunak, a filmterv kapcsán. A második rész történetével kapcsolatban a rendezőből és a producerből sem volt könnyű kihúzni részleteket, Sas Tamás annyit azért elmondott, hogy az első részben megismert házasságközvetítő banda ezúttal Los Angelesbe utazik majd, hogy Ámor nyilait két gyanútlan delikvensre lövöldözze. A producer ígérete szerint annak számára is értető és szórakoztató lesz a film, aki netán lemaradt az első részről. Sas Tamás reményei szerint a szereplőgárda magja ugyanaz marad, egy fiatal amerikai sztárral kiegészülve, amely posztra három jelöltjük van. Jelenleg orosz és amerikai producerekkel folynak a tárgyalások, s ha minden jól alakul, ez év szeptemberében el is kezdődhet a forgatás.


keszulovol4_sosszerelem2_sz
Gyártó: Greenworks Pécs Filmgyártó és Szolgáltató Kft.
Költségvetés: 300-400 millió forint
Tervezett bemutató: 2011. tavasz

Adrian Sitaru: Szívből jövő szeretetből

Adrian Sitaru román rendező második, Szívből jövő szeretetből című nagyjátékfilmje magyar-román koprodukcióban készül. A film magyar koproducere Vágási Emőke (Cor Leonis Films kft.), ő a producere Goda Krisztina fejlesztés alatt álló 3D filmjének, az Emerson és Tsa-nak is. Sitaru második filmje egy önéletrajzi ihletésű fejlődéstörténet, amelynek középpontjában egy sikeres 30-as nagyvárosi férfi, Alex áll, aki azt hiszi, mindent irányítani tud. Mígnem egy nap tudomást szerez arról, hogy édesanyja szélütést kapott, s kórházban fekszik. Alex azonnal szülővárosába utazik, de még a megérkezés előtt beleveti magát az informálódásba, intézkedésbe. A fiú senkiben sem bízik, kételkedik az orvos szaktudásában, gyanakszik mindenre és mindenkire anyjával kapcsolatba. Túlzott törődésével és makacs bizalmatlanságával végül sikerül anyját is rosszabb állapotba sodorni, a fiú pedig összeomlik abban a felismerésben, hogy nem tudja uralni a világot.

A film főszerepére még zajlik a casting, az anya orvosát Adrian Titieni alakítja majd, de két magyar színész is szerepet kap a filmben, egyikük Szikszai Rémusz. A legfontosabb stábtagok közt jócskán találunk magyar szakembereket, a film vágója Lemhényi Réka, hangmérnöke Zányi Tamás, zeneszerzője pedig Márkos Albert lesz, és a film képi-és hangutómunkája is hazánkban zajlik majd. A filmidő szerinti nyári mozi 24 napos forgatását a tervek szerint szeptember 6-án kezdik Csíkszeredában, majd egy régi bukaresti laktanyába vonul át a stáb, amelyben a kórházbelső díszlete fog állni. A filmtervet a Cannes-i Cinefondationban és a Binger Institute-ban is fejlesztette Sitaru, melynek sikerét igazolja, hogy a projekt az Eurimages júniusi ülésén 110 000 euró támogatásban részesült. Noha magyar állami finanszírozásban még reménykedik a produkció, a Eurimages támogatás a producer elmondása szerint felgyorsította az eseményeket, és lehetővé tette, hogy a film forgatása szeptemberben megkezdődjön. A Szívből jövő szeretetből jövő év elején kezdheti fesztiválkörútját, a magyar mozikban pedig 2011 őszén debütálhat. (A képen a rendező Sporthorgászok c. filmjének palkátja.)keszulovol4_sitaru_sporthorgaszok_sz
Gyártó: Cor Leonis Films kft.
Költségvetés: 750 ezer euró
A bemutató tervezett időpontja: 2011 ősz


Szász János: Goodbye Komárom


„Figyelembe véve a Magyarországi helyzetet, külföldről kell pénzt szerezni” - mondta Neményi Ádám producer, aki meg is fogadta saját tanácsát, hiszen a Goodbye Komárom című filmet – a 20%-os adókedvezményt leszámítva - száz százalékban amerikai pénzből készítik elő. (A filmtervről tavasszal már hírt adtunk itt!) A Next Station Productions gyártásában, Szász János rendezésében készülő amerikai film forgatókönyvét Amir Kovács írta, aki édesapja, Kovács György történetét szeretné megfilmesíteni. Az USA-ban alkotó amerikai színész első produceri munkája lesz a Goodbye Komárom, amelynek főszereplője egy hat éves kisfiú, aki 1946-ban családjával kénytelen a jeges Dunán át Csehszlovákiába, majd onnan Palesztinába szökni a kommunizmus elől. A komolyabb műfaj kedvelőit megcélzó fesztiválfilm „egy teljesen új megvilágításban mutatja be az akkori magyarországi zsidók helyzetét és menekülését a kommunizmus elől új hazájukba” - olvasható a gyártócég honlapján.

A forgatókönyvíró-producer Amir mellett Sheldon Shiffer volt a társforgatókönyvíró, jelenleg pedig Szász János csiszolgatja a könyvet. „Biztos vagyok benne, hogy Szász nagyon érzékenyen fogja megfilmesíteni a családtörténetet” - mondta a film magyar producere. A lírai történet előkészítése során néhány hete járt első ízben Magyarországon a történet gazdája, a helyszínelés során az amerikai producer Győrben találta meg a film megvalósítására alkalmas helyszíneket. Szász János jelenleg a szereposztás véglegesítésén dolgozik, a producer elmondása szerint az egyik főszerepre „Rachel Weiszért küzdenek”. A Goodbye Komárom-ot a tervek szerint angol nyelven forgatják, magyar stábbal és zömében magyar színészekkel, magyar helyszíneken. A 40 naposra tervezett forgatás ez év őszén kezdődhet, a győri külső helyszíneken és műteremben zajló munkálatok várhatóan 2011 tavaszán fejeződnek be. A film tervezett európai és amerikai bemutatója 2011 közepén lesz majd.


keszulovol4_goodbye_sz
Költségvetés: 5 millió dollár
A bemutató tervezett időpontja: 2011. nyár


Szász Attila: Zoé

Nemrégiben adtunk hírt Szász Attila első játékfilmjéről, amely a Zoe címet viseli, és töretlenül halad előre a megvalósulás útján. A Zoe a tervek szerint egy természetfeletti thriller és egy családi dráma tökéletes egyvelege lesz, amelynek címszereplője egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kislány, kinek kutatóorvos édesanyja igyekszik a pszichiátria terén tett felfedezéseit felhasználni lánya állapotának jobbítása érdekében. A Zoe az alkotók elmondása szerint a rendező Most látszom, most nem látszom című kisfilmjéhez hasonlóan „félős film lesz”, amelynek történetét egy titok lengi át, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a drámai szál kidolgozásával közel hozzák a nézőhöz a film szereplőit. Ebben lesz segítségükre Liv Ullmann is, a remek norvég színésznő ugyanis Zoe nagymamáját alakítja majd, az anya szerepére szintén egy világsztárt szeretne megnyerni az Extreme Films csapata, és a legnagyobb horvát és kanadai színészeket is megkörnyékezték.

A Zoe forgatókönyvét Szász Attila rendező mellett két kanadai író, Keith Davidson és Rob King jegyzik. A film produceri gárdája is felállt már, a zászlóvivő Hidasi Dalma, az Extreme Film producere, továbbá kanadai, norvég és horvát producerek is beszálltak a projektbe. A nemzetközi koprodukciós követelmények miatt négy országból kell összerakni a stábot és a szereposztást, ezért magyar színész a főbb szerepekben nem lesz látható, viszont az alkotógárda fontosabb posztjait magyar szakemberek töltik be. Az író-rendezőn és a produceren kívül az operatőr és a vágó is magyar lesz, Keményffy Tamás és Hargittai László személyében. A napjainkban játszódó cselekmény javarészt két fő helyszínen zajlik, ezek egyike egy tóparti ház, a másik pedig egy kórház. A jelenlegi tervek szerint a felvételek Kanadában, Szlovéniában és Magyarországon, az utómunka pedig Norvégiában fog zajlani. A film jelenlegi tervezett költségvetése 3 millió euró, de ezt az összeget nagyban befolyásolhatja, hogy kit tudnak megnyerni a főszerepre.


keszulovol4_zoe_sz
Gyártó: Extreme Film
Költségvetés: 3 millió euró
A bemutató tervezett időpontja: 2013 Filmszemle

nka emblema 2012