sex hikaye

Készülő kisfilmek 1.

Embercsempészet és világvége

2004. június 17. - filmhu
Készülő kisfilmek 1.
Tóth Barnabás vonata már befutott a francia mozikba. Ujj Mészáros Károly filmcímét lenyúlta Roland Emmerich. Fazakas Péter jól bekajáltat mindenkit. Kenyeres Bálint embereket csempész, és nagyon titokzatos. Szaladják István pedig Oroszországba zarándokolna. A filmhu körbeszaglászott: mi a helyzet 2004-ben a magyar kisfilmes szcénában?

Az MMK Játékfilmes Szakkollégiuma és a 4K Kollégium által közösen kiírt kisjátékfilm-pályázat nyerteseiről tavaly június 30-án született meg a döntés. A 107 beérkezett pályázatból a Kuratórium végül 21 filmtervet támogatott összesen 79.700.000 forinttal.

A Vonaton már a francia mozikban

Tóth Barnabás, aki voltaképpen csak a hangi utómunkákra kapott 250 ezer forintos támogatást, már tavaly májusban rögzítette a Vonaton képsorait, a júniusban elkezdődött utómunkálati fázis azonban gyakorlatilag januárig tartott, hiszen csak ekkora készült el a kisfilm első vetíthető 35 milliméteres kópiája. Az öt nap alatt Párizsban leforgott francia-magyar koprodukció azóta számos fesztiválon, köztük az idei Mediawave-en, illetve a 35. Magyar Filmszemle információs programján is megfordult. A film francia forgalmazója, a RADI nemrégiben úgy döntött, hogy a Vonatont 13 kópiával kísérőfilmként elindítja a francia mozikban, ami a rendező szerint azért nagy szó, mert a cég évente mindössze 10-11 filmet választ ki forgalmazásra. A francia kapcsolat ebben még nem merül ki, mert az alkotó, aki jelenleg, amellett, hogy három kisjátékfilm-tervet nyújtott be az MMK-hoz, Simonyi Balázzsal karöltve forgat a Duna Televízió számára egy Gion Nándor-portrét, és a döntését július 8-án nyilvánosságra hozó cannes-i Cinefondation Alapítványhoz is beadott egy filmtervet. Az Elektronok négy férfi – a legfiatalabb 18, a legidősebb 50 éves – viszonyulását mutatja be a szerelemhez, ami olyan kiszolgáltatottá teszi az erősebbik nemet, mint a proton körül keringő elektronokat.

Holnapután magyar módra

Ujj Mészáros Károly, aki a napokban írja alá a Játékfilmes Szakkollégiummal a szerződést, arra kapja az egymillió forintos támogatást, hogy tetszőleges hosszúságú, nagy- vagy kisjátékfilm-forgatókönyvet írjon tavaly beadott ötletéből. Minderre a szerződés aláírásától számítva egy éve van, így a Pillangó effektus egyelőre messze van a filmi megvalósítástól. A Szemle-győztes Gumiember, illetve a tavalyi mustrán kisjátékfilm különdíjat nyert A ház rendezője elárulta, hogy a megírás előtt álló film témája egy verseny, melynek során egy kesztyű, egy közlekedési lámpa, egy nyugdíjas néni és egy alkoholista próbálja eldönteni, hogy kinek sikerül előbb előidéznie a világvégét. A nagy „badabumm” hatása belengi a világot a tőzsdétől a Fehér Házig, ez mégsem jelent nagy költségvetésű produkciót, mert mint azt az alkotó elárulta, a filmet akár végig le lehet forgatni Budapesten. Ujj Mészáros Károly egyedül a nemrégiben piacra dobott, hasonló című, ámde kicsit ellentétes témájú hollywoodi termék miatt aggódik kicsit, mert előfordulhat, hogy a Future Filmnél forgatandó produkció címváltoztatásra kényszerül. A „világvégéig” a rendező újabb három filmtervvel pályázik. A kísérleti kategóriában az Ők, míg a kisjátékfilm kategóriában a Vadász utca 21. avagy Palika levitte a szemetet munkacímen futó terv, illetve a Maros András könyvéből készülő Előny ott várja a döntést.

Harc a Kaja fölött

Régen elkészült már a Pockokat jegyző Fazakas Péter Kajája, amely a téves címre érkező motoros futár és a műanyagellenes, törékeny, sebezhető lány furcsa párharcát mutatja be. Az egymillió forinttal megtámogatott produkció további költségeit, vagyis körülbelül kétmillió forintot, a gyártó Film Positive állta. A négyperces egyébként alig egy nap alatt forgott, s éppen a Szemle leadási határidejére készült el tavaly. A mustra döntnökei a két nevezett Fazakas-film közül a másikat (Mindjárt meghalok) válogatták be a versenyfilmek közé, viszont a Mokép már akkor aláírt a film alkotóival egy megállapodást, miszerint a Kaját kísérőfilmként kívánja majd vetíteni. Mint azt a rendezőtől megtudtuk, amíg a film fesztiválozik, a gyártó, illetve az alkotók másik cége, a Szupermodern újabb, ezúttal egészestés filmterveket készít elő, illetve pályáztat.

Embercsempészek és orosz zarándokok

Kenyeres Bálintnak a Mediawave 2000 Alapítvánnyal közösen megvalósítandó Hajnalig című filmtervére tavaly kétmillió forintot ítéltek meg, ám különböző korábbi támogatásokkal együtt összeállt a teljes húszmilliós költségvetés. A rendező elmondta valójában a kis és a nagyfilm közötti közepesen hosszú filmet szeretne forgatni – legkorábban a nyár végén. Addig ugyanis a Zárás és a Tévéjáték alkotója gőzerővel forgatja majd az előkészületi stádiumban lévő 15 percesre tervezett embercsempész moziját, a Down-t. A következő produkcióról minden továbbit csak az utolsó csapó után hajlandó elárulni.

Az első nagyjátékfilmjére készülő Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél című rövidfilmjét, amelyet az MMK tavaly 9 millió forinttal támogatott, nyáron készül elkezdeni az Inforg Stúdió berkein belül. Az orosz témájú film egy zarándok és egy paraszt találkozását meséli el a 19. században.  A rendező a beavató mestert Anatolij Vasziljev színházrendezővel szeretné játszatni, ha azt a sors is úgy akarja. A zarándoktörténetre nincs sok idő, mert az Aranymadár alkotója már az egészestét Bíbortekercsre összpontosít.


nka emblema 2012