sex hikaye

Két elsőfilm az MMK támogatottak között

1 és Lányok

2006. október 30. - filmhu
Két elsőfilm az MMK támogatottak között
Idén tudatosan és kategórikusan osztott több pénzt az MMK művészfilmeknek, mint a nagyobb érdeklődésre, és ezzel együtt nagyobb profitra számot tartó közönségfilmeknek. Az idei művészfilmes döntés két nyertese is első nagyjátékfilmjével pályázott.

Idén először különítette el az MMK szelektív támogatási pályázatában a közönség- és művészfilmeket.  Az esélyegyenlőség elvének hatékonyabb érvényesítése érdekében az MMK ezentúl a  támogatható filmalkotások között különbséget tesz a fesztivál-szereplésre és art-mozi hálózatban való sikeres forgalmazásra számot tartó magas kulturális értéket hordozó művészfilmek valamint a magas nézőszámot célzó közönségfilmek között. E megkülönböztetés eredményeképpen a Játékfilmes Kuratórium legutóbbi, október 5-i döntése alapján a Sas Tamás rendezésében készülő S.O.S szerelem (50 millió) és Koltai Róbert Megy a gőzös (30 millió) című filmje összesen akkora támogatásban részesült, mint a Színművészeti Egyetem végzősének, Faur Annának diplomafilmje, a Lányok (80 millió).

Az S.O.S. szerelem! 50 milliót, a Megy a gőzös 30 milliót kapott
Koltai Róbert és Szabó Győző (Megy a gőzös)

Utóbbi film esetében a kuratórium nem bízta a véletlenre döntését. Első, júniusi határozatukkor a kuratórium tagjai 5 millió forintot ítéltek Faur Anna filmtervének – a végzős rendezőnőnek ebből az összegből kellett elkészítenie egy pilotfilmet, amelynek megtekintése után már további nyolcvan millió forint támogatásban részesítették a pár évvel ezelőtt nagyport kavart taxisgyilkosságról szóló filmtervét, amely a Hunnia Stúdió égisze alatt készül majd el – a tervek szerint a 2008-as Szemlére. Ugyancsak a 39. Magyar Filmszemlére tervezi a most hetven millió forint MMK-támogatást elnyert 1 című film bemutatását a rövidfilmjeivel már többször bizonyított Pater Sparrow. Mint azt a filmhu megtudta, a rendező első egészestés mozijának kiindulópontja Stanislav Lem Az emberiség egy perce című műve, s amelyben majd egy rendhagyó bűneset ügyében egy rendhagyó hatóság, a jövő- és képzeletbeli valóságvédelmi hivatal nyomoz majd.

Rendhagyó bűn, rendhagyó hatóság
Stanislaw Lem
A film jelenleg előkészítési stádiumban van, s mint azt a rendezőtől megtudtuk keresik a film lehetséges helyszíneit, elsősorban egy olyan épületkomplexumot, amelyben a történet nagy része leforgatható, illetve ahol felépíthető egy saját greenbox-stúdió. „A film ugyanis erős látványelemekre épül majd, ezekért főként Erdélyi Mátyás operatőr és Varga Judit látványtervező lesznek felelősek.” – mondta Pater Sparrow, hozzátéve, hogy filmjében „egy zárt világ épül fel, a külvilágot csak a médián keresztül ismerjük meg, így aztán a történet három filmforma összefonódásából bontakozik majd ki. 35 mm-re forog a fikciós rész, továbbá kitalált tévéműsorokon keresztül egy áldokumentumfilmet is látunk, valamint az elmúlt tíz év, illetve napjaink médiaműsoraiból bizonyos archív elemek is bekerülnek a filmbe.”


A rendező által kísérleti nagyjátékfilmként aposztrofált 1 producere, Kamondi Zoltán elmondta, olyannyira az előkészítési szakaszban tartanak, hogy a film költségvetése sem végleges, így például azt sem árulta el, hogy az MMK-tól nyert 70 millió forint mekkora súlyt képvisel a film összköltségvetésében, ugyanis mint mondta, további szponzorokkal is tárgyalnak, ám ezek végkifejletéről korai lenne még beszélni.

Az azonban biztos, hogy a legkorábban jövő év február végén forgó 1 nem készül el a kiírás szerinti határidőre. Pater Sparrow elmondta, mivel filmjéről nem júniusban, hanem csak októberben döntött az MMK, nem tudják tartani a forgatás befejezésére kiírt, s a döntés „elhúzásával” igencsak szorossá vált jövő év május 31-i határidőt.Címkék

hírnka emblema 2012