sex hikaye

Két magyar rövidfilm mutatkozik be Montreálban

Augusztus 27-én kezdődik a Montreáli World Filmfesztivál

2015. augusztus 25. - filmhu
Két magyar rövidfilm mutatkozik be Montreálban

Vékes Csaba Ál(l)omás és Kovács István Betonzaj című rövidfilmjei indulnak az augusztus 27-én kezdődő montreáli filmfesztiválon, Észak-Amerika egyetlen A-kategóriás nemzetközi seregszemléjén.

Augusztus 27-én kezdődik a 39. Montreáli World Filmfesztivál, mely Kanada kiemelkedő kulturális eseménye és Észak-Amerika egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmes seregszemléje egyben. Az 1200 benevezett alkotásból összeállított rövidfilm válogatásba két magyar alkotást is meghívtak a szervezők.

A Hámori Gabriella, Lázár Kati és Máté Gábor főszereplésével készült Ál(l)omás című 13 perces alkotás nemzetközi premierje versenyen kívül lesz Montreálban. Vékes Csaba forgatókönyvíró-rendező rövidfilmje a bürokrácia legyőzésének bizarr története: Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és nehézségekkel szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból. Az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa… Az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni.

 montreal allomas

Az Ál(l)omás a Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhely produkciójában a Médiatanács Huszárik-pályázata támogatásával készült 2014-ben, operatőre Petrik András volt. A vizsgafilmek versenyében mutatkozik be Montreálban Kovács István Betonzaj című rendezése. A félórás rövidfilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x6-os képzése első diplomázó osztályának egyik vizsgafilmje, alkotói Kovács István rendező, Gasztonyi Kálmán forgatókönyvíró, Dévényi Zoltán operatőr, Éder Mariann gyártásvezető, Duszka Péter Gábor vágó, Bodnár Wajda Dávid hangmérnök, valamint Rajk László látványtervező.

A Betonzaj főszereplője egy fiatal kickboxoló lány (Sztarenki Dóra), akinek nagy vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője (Mátray László) is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen... A Betonzaj a Filmalap támogatásával készült a Filmteam és az SZFE gyártásában a Filmfabriq és a Sparks koprodukciójában. 

montreal betonzaj

Ahogy a szervezők már korábban bejelentették a montreáli filmfesztivál játékfilm versenyében lesz Szász Attila Félvilág című krimijének a világpremierje. A Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János főszereplésével készült film az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el. A film teaserét itt nézheted meg.

(forrás: Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap)

 


nka emblema 2012