sex hikaye

Kína közelről és ingyen

Kínai Filmnapok az Urániában

2012. június 27. - filmhu
Kína közelről és ingyen

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett Kínai Filmnapok 2012. július 3-án és 4-én a legújabb és kiemelkedően színvonalas kínai alkotásokat mutatja be a nagyközönségnek. A látogatók a két nap alatt vetítésre kerülő nyolc kínai filmet ingyen nézhetik meg.

 

“Kína ötezer éves történelme és kimeríthetetlen hagyományai mellett a legújabb kori csodák birodalma is. Az ország a szemünk előtt, történelmi léptékkel mérve egy pillanat alatt vált gazdasági szuperhatalommá, és legfontosabb történései ma már nem maradhatnak ki egyetlen hírműsorból sem. Kínáról mindannyiunkban él egy kép, többségünk azonban alig tud valamit a kínai emberek mindennapjairól.” - vallják a szervezők.

Az NMHH által szervezett kétnapos filmünnep a maga eszközeivel ezt a hiányt igyekszik pótolni. A hazánkba érkező alkotásokban Kína legjobb filmrendezői vallanak önmagukról, népükről, hazájukról és a világról. A filmek páratlan lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kicsit közelebbről szemügyre vehessük azt a másik, azt a nehezebben elérhető Kínát is, amelyik a gazdasági statisztikák mérőszámai mögött rejtőzik.

A filmek válogatása során a szervezők szorosan együttműködtek a kínai kulturális attasé irodájával, hogy valóban az évi közel 600 filmet produkáló kínai filmipar terméséből a legértékesebb és legszínvonalasabb alkotásokat mutathassák be a nagyközönségnek. A programban olyan sikeres filmek szerepelnek, amelyek korábban már nemzetközi fesztiválokon (Berlin, Velence, Tokió) is megjelentek.

kinai3 500
Dr. Salát Gergely és Dr. Taba Miklós a sajtótájékoztatón


Dr. Taba Miklós, a Filmiroda vezetője elmondta, hogy a Kínai Filmnapok egy fajta válasz a múlt évben, Sanghajban megrendezett Magyar Filmhétre, továbbá reméli, hogy egy jó kapcsolat kezdete a két ország filmgyártása között.  Hozzátette, hogy a két napon nyolc olyan alkotást láthatnak majd az érdeklődők, amelyek valószínűleg Magyarországon a közeljövőben nem kerülnek mozi forgalmazásba.

A mozirajongóknak igazi csemegét jelenthet ez két nap, hiszen a kínai filmek csak ritkán láthatók moziban vagy televízióban. A 2012. július 3-án 18.00 órakor kezdődő díszbemutató filmje, a Szárnyaló öregek otthona című vígjáték, de láthatunk még drámát (A tsanghani földrengés), animációs mesét (A majomkirály), modern szerelmi történetet (A szerelem nem vak), fordulatos és látványos kalandfilmet (A nagy mágus), és gyönyörűen fotózott filozófiai útifilmet (A hegy körül) is.

A Szárnyaló öregek otthona című film szerdai 10.30-as vetítését követően a közönség 12.15-kor az Uránia mozi Csortos termében találkozhat a film főszereplőjével, Yan Bingyannal. Az Anya című Mongóliában és Sanghajban játszódó kínai filmdráma rendezőjével ugyancsak szerdán a 9.30-as vetítést követően, 11.15-kor találkozhat a közönség az Uránia Fábri termében.

kinai szarnyalo oregek 500
A Szárnyaló öregek otthona, a Kínai Filmnapok nyitófilmje


Dr. Salát Gergely, az ELTE Konfuciusz Modern Kína-Kutatási Központjának vezetője elmondta, hogy a közel 100 évre visszatekintő kínai filmgyártás ugyan az 1950-es években erősen propaganda jellegű volt, majd az 1960-as és 1970-es években szinte megszűnt, mára azonban a világ második legnagyobb filmpiacává nőtte ki magát, amely számos koprodukciós alkotást készít, és szoros kapcsolatot ápol elsősorban hongkongi, taiwani és az amerikai filmgyártókkal.  

Az ELTE tanára hozzátette, hogy a kínai alkotások más típusú elbeszélést nyújtanak, mint amit az európai közönség eddig megszokhatott, azonban mégis felejthetetlen élményt jelentenek. Érdekességként megemlítette, hogy egészen egyedi cenzúra van jelen a távol-keleti országban, hiszen ott nem létezik korhatár besorolás, ezért a mozikban is forgalmazott filmek nélkülözik a szexualitást, és minden nemű erőszakot.

Az NMHH Nemzeti Filmirodája törvényben rögzített feladatai mellett kiemelt figyelmet szentel a filmes kultúra és a nemzetközi filmes kapcsolatok fejlesztésének. A kínai filmnapok a magyar filmesek szakmai kapcsolatépítésére is kiváló alkalmat teremt, hiszen a rendezvényen egy 10 fős kínai filmes delegáció is részt vesz. A Filmiroda vezetője reméli, hogy eredményes diskurzus alakulhat ki a két ország filmesei között, hiszen a kínai delegáció tagjai úgy nyilatkoztak, nyitottak esetleges koprodukciók felé.

kinai1 500Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója örömét fejezte ki, hogy ebben a moziban kerül megrendezésre a két napos esemény, hiszen az intézmény történetében már két alkalommal (2005-ben és 2009-ben) is sor került kínai filmeket bemutató rendezvényre. Továbbá pozitívnak momentumnak találta, hogy a szervezők lehetővé tették az ingyenes vetítéseket, hiszen tapasztalatai szerint az ilyen rendezvényekre a korábbiakban igen nagy volt az érdeklődés.

A részletes program megtekinthető a www.kinaifilmnapok.hu oldalon.


nka emblema 2012