sex hikaye

Kiosztották a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál Tientan-díjait

Luc Besson és Jackie Chan adta át a díjakat

2015. április 24. - filmhu

A mexikói Bernardo Arellano rendezte El comienzo del tiempo (Az idő kezdete) kapta a legjobb filmnek járó Tientan-díjat az ötödik Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon, amely csütörtökön éjszaka ért véget.

A legjobb női mellékszereplő kategóriában a Jászai Mari-díjas Bandor Éva, a komáromi Jókai Színház tagja kapta a legjobbnak járó elismerést a Deti (Gyermekek) című szlovák-cseh filmben nyújtott alakításáért. A mustrán a Jaroslav Vojtek rendezte produkciót díjazták az operatőri és forgatókönyvírói kategóriában is.

peking600

A legjobb rendezőnek a mustra zsűrije Jean-Jacques Annaud-t, a kínai-francia koprodukcióban készült Farkastotem (Wolf Totem) direktorát választotta. A 40 millió dolláros költségvetésű film kapta továbbá a legjobb vizuális effektusokért járó elismerést. A Bjelaja, bjelaja nocs című orosz drámában nyújtott teljesítménye révén Artyom Cipinnek ítélték a legjobb férfi színésznek járó elismerést, a nők kategóriájában pedig a szintén orosz Julia Pereszildet, az orosz-ukrán Bitva za Szevasztopol főszereplőjét díjazták.

Tony Leung Ka Fai lett a legjobb mellékszereplő férfi a Kínában nagy sikerrel bemutatott Hark Cui-filmben, a kínai forradalom alatt játszódó Cse csü vejhu san (A Tigris-hegy bevétele) című alkotásban. A díjat, amely egy összefonódó karjával az Ég Templomának (Tientan) körvonalát formázó nő aranyszobra, tíz kategóriában osztotta ki a zsűri, amelynek elnöke a francia Luc Besson volt. A grémiumban helyet kapott az amerikai Robert Mark Kamen, a dél-koreai Kim Ki-duk, a brazil Fernando Meirelles, az orosz Fjodor Bondarcsuk, valamint a hongkongi Peter Csan és a kínai Csou Hszü.

A nyitó és záró rendezvényt a Peking külső kerületében lévő festői Jancsi (Yanqi) tó mellett tartották, a díjakat a zsűrielnök Besson és az akciófilmek hongkongi kungfusztárja, Jackie Chan adta át. A kínai sajtóbeszámolók szerint az idei filmfesztivál mellett zajló filmes vásáron több mint 13,8 milliárd jüan (2,2 milliárd dollár) értékű szerződést kötöttek, ami eredményét tekintve 32 százalékkal nagyobb mint a tavalyi és rekord az ázsiai filmfesztiválok történetében.

(forrás: MTI, Trebitsch Péter)


nka emblema 2012