sex hikaye

Le Titanic 2011

Francia szekció a Titanicon

2011. március 17. - filmhu
Le Titanic 2011

Ma már nemigen lehetne elképzelni a Titanic filmfesztivált francia szekció nélkül. Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléjéről idén sem hiányozhatnak az elmúlt év francia filmtermésének legizgalmasabb alkotásai.

 

A 2011. április 7 – 17. között megrendezésre kerülő 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon merész, provokatív, szívszorító vagy éppen szívmelengető filmek közül válogathatunk. Nem csak frankofonoknak.

Az Eljő a napunk (Notre jour viendra) a provokatív és ellentmondásos videoklipjeiről elhíresült Romain Gavras első nagyjátékfilmje, amely éppoly merész, mint a rendező többi munkája. A történet főhőse egy magányos, kiközösített kamasz, akit környezete állandóan csúfol vörös haja miatt. A fiú egy nap összeakad egy különc, öntörvényű és szintén vörös hajú pszichiáterrel, aki felébreszti az öntudatát, és megtanítja, hogyan álljon ki magáért. A társadalom két számkivetettje ezután Írországba indul, hogy vörös hajú testvéreik körében megleljék a hőn áhított szabadságot, ám útjuk során számtalan vad és szürreális kalanddal kell szembenézniük. A francia Harcosok klubjaként is emlegetett film fő szerepeiben Olivier Barthelemy-t és Vincent Casselt láthatjuk.

titanic_eljoanapunk_500


A Mezítláb (Pieds nus sur les limaces) című filmben két lánytestvért ismerhetünk meg. Lily szertelenül eleven, pajkos, naiv vidéki lány, totálisan életképtelen a felnőtt társadalomban, élénk fantáziája ide-oda csapong, hirtelen jött bizarr ötleteit pedig rendre meg is valósítja. Nővére, Clara józan és konzervatív, Párizsban él, biztos állása és jól kereső férje van. Édesanyjuk váratlan halála után Clarának gondoskodnia kell a húgáról, így vidékre utazik, hogy szárnyai alá vegye Lily-t. A színésznő-rendezőnő Fabienne Berthaud filmje kettejük közös életét mutatja be, és a bohém, szabad, önfeledt élet győzelmét ünnepli a kispolgári kötöttségek felett. A film bukolikus bájához nagyban hozzájárul a testvérpárt alakító két gyönyörű színésznő, Ludivine Sagnier és Diane Kruger játéka.

titanic_mezitlab_500


A romlás virágai (Fleurs du mal) egy Párizsba érkező fiatal iráni lány és egy francia fiú szerelmének története a 2009-es iráni lázongások idején. A lány mindinkább megszállottjává válik az otthoni történésekről szóló internetes híradásoknak, így kapcsolatukra könyörtelenül rányomja bélyegét a történelem. A Budapesten született, de Svédországban nevelkedett David Dusa első nagyjátékfilmjének hátterét azok a közösségi hálózatok és videomegosztó oldalak biztosítják, amelyek információval látták el az egész világot a 2009-es iráni eseményekről. A romlás virágai egy megható szerelmi történeten keresztül a közösségi médiában rejlő erőt is boncolgatja.

titanic_romlasviragai_500


A francia szekció bemutatását a budapesti Francia Intézet támogatása teszi lehetővé a fesztivál számára.Címkék

hír , titanic , fesztivál , francianka emblema 2012