sex hikaye

Lelkesen fogadták a Szerdai gyereket Kairóban

Pénteken lesz a díjátadó

2015. november 17. - filmhu
Lelkesen fogadták a Szerdai gyereket Kairóban

Az egyiptomi fővárosban november 11-én kezdődött mustrán körülbelül hétszázan látták a filmet, amelyet ezúttal Fehér Károly producer és Maly Róbert operatőr képviselt. Az eredményhirdetést pénteken tartják.

Az első, vasárnapi vetítés utáni közönségtalálkozón bennmaradt nézők kérdései egyebek mellett a forgatáskor 19 éves amatőr színész, Vecsei Kinga által alakított, állami gondozásból frissen kikerült, négyéves fia felügyeleti jogáért harcoló karakter köré csoportosultak. A nézők afelől érdeklődtek, miből fakad az önsorsrontó hajlamú fiatal anya ellenállása az őt körülvevő világgal szemben, illetve, hogy ez miként befolyásolja a szereplő karakterét. Horváth Lilihez hasonlóan elsőfilmes a Szerdai gyerek producere és operatőre is. Nézői kérdésre válaszolva Maly Róbert elmondta, számára az volt a legnagyobb kihívás, "hogy felelőség teljesen, jó arányban és a koncepcióhoz mérten legyenek elosztva az eszközök, tehát hogy jól legyen elköltve a pénz". "Azt megtanultam, hogyan kell egy adott jelenetet bevilágítani, illetve hogy milyen vonzata van bizonyos eszközök használatának, de egységében átlátni egy negyven napig forgatandó anyagot, abban nekem nincs rutinom. Ehhez a feladathoz kellett felnőni. "Az érdeklődőknek elmondta továbbá: "Fontos volt számomra, hogy a különböző kreációk és irányzatok, olyan trendi vonulatok, amelyek jelen pillanatban az operatőri szakmát javarészt jellemzik, ne vonják el a figyelmet a történetről. Az volt a célom, hogy az operatőri munka ne nehezedjen rá a filmre, illetve a rendező és a színész között folyó munkára. Észrevétlenül akartam jelen lenni, egyébként azért is, mert egy amatőr színész és egy elsőfilmes rendező találkozása egy nagyon nehéz helyzet."

A második, hétfői vetítésről kiözönlő nézők közül többen lelkesen elemezték a filmben lefestett világ és az egyiptomi realitás közti hasonlóságokat. "Ugyanez a helyzet megtalálható nálunk is. Természetesen a részletek eltérnek, és vannak szokásbeli különbségek is a két ország között, de nálunk ugyanezek a problémák megvannak" - mondta egyikük. Egy másik néző szerint a Szerdai gyerek: "nagyon szép, nagyon emberközeli film volt". "A nyomor, az oktatás hiánya, erőszak, mind ez megvan mindenhol. Viszont mindig találsz a sötétség közepén egy kis fényt: valakit, aki kinyújtja feléd a kezét és segít" - mondta.

 szerdaigyerek600

Szerdai gyerek

Az először 1976-ban megrendezett kairói fesztivál a Közel-Kelet és Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja, amely eddig mindössze kétszer maradt el: a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom évében, és a Mohamed Murszi vezette iszlamista rezsim 2013-as megbuktatása után. A magyar-német koprodukcióban készült mozifilmet Fehér Károly elmondása szerint két héttel a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál után hívták meg az észak-afrikai országba. Karlovy Varyban a produkció a Nyugattól Keletre (East of the West) szekció fődíját, valamint a kritikusok Fedeora-díját is elnyerte. A mustrán látta a filmet a kairói fesztivál művészeti igazgatója, Júszef Saríf Rizk-Allah is. A film Kairóból Stockholmba, majd Kalkuttába megy. Magyarországi díszbemutatója december 1-jén lesz, majd két nappal később már a mozikban látható. Fehér Károly a remélt magyarországi nézettség alsó határát ötezerre tette.

(Forrás: MTI)


nka emblema 2012