sex hikaye

Lux - Nem jutott tovább a Fehér Isten

Szlovén, francia és lengyel alkotás a jelöltek között

2014. július 22. - filmhu
Lux - Nem jutott tovább a Fehér Isten

Az első körben kiválasztott tíz esélyes film között még szerepelt, ám az Európai Parlament által odaítélt Lux-díjra jelölt három alkotás közé már nem került be Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje.

A díjat a szlovén Rok Bicek Osztályellenség című filmje, a francia Céline Sciamma Lánybanda című alkotása vagy a lengyel-dán koprodukcióban készült, Pawel Pawlikowski rendezte Ida című film kapja majd. A győztest december 17-én, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban nevezik meg.

A filmek rövid ismertetőjéből kiderül, hogy a szlovén Osztályellenség azt igyekszik bemutatni, hogyan néz szembe egy középiskolás osztály egy különösen szigorú új tanárral, míg a francia Lánybanda 16 éves, Párizs külvárosában élő lányok portréját rajzolja meg, és arra keresi a választ, hogyan viszonyulnak a tinédzserek a tekintélyhez. A dán-lengyel film a hatvanas évek elején játszódik, és egy zárdában nevelkedő lengyel árva életébe enged betekintést, és azzal szembesíti a nézőt, hogyan kezdi Ida megkérdőjelezni saját hitét.

Nézz bele az Idába!

A három filmet az Európai Unió mind a 24 nyelvén feliratozni fogják, és 40 városban, valamint 18 fesztiválon mutatják majd be őket a következő hónapokban.

(Forrás: MTI)


nka emblema 2012