sex hikaye

Ma este kezdődik a Cigány Filmfesztivál

Az Örökmozgóban várják az érdekelődőket

2015. május 29. - filmhu
Ma este kezdődik a Cigány Filmfesztivál

Látványos flashmobbal, zenével, kiállítással és filmvetítéssel veszi kezdetét a 6. Romani Film Fest, a budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál, ma este 18 órától az Örökmozgóban. 2009 óta minden évben mintegy negyven roma témájú filmet mutatnak be - ez idén sem lesz másként. A fesztivál mottója változatlan: hogy megértsük egymást.

 Hagyományaikhoz híven idén is kerekasztal-beszélgetésekkel, filmekkel és koncerttel várják az érdeklődőket. Almási Tamás Tititá című dokumentumfilmje (olvasd el írásunkat a filmről) és a több nemzetközi díjjal elismert Ítélet Magyarországon című film is vetítésre kerül. A fesztivál célja, hogy a magyar és az európai cigány kultúra bemutatása mellett a közönség reális képet kapjon a hazai cigányság helyzetéről is. A filmek egyrészt olyan problémákat dolgoznak fel, amelyek az egész magyar társadalom fontos és aktuális kérdései, másrészt bepillantást engednek az európai cigányság életébe, kultúrájába, hagyományaiba.

Tititá előzetes

A rendezvény nyitófilmjeként Asbóth Kristóf 2015-ös, Védtelen áldozatok című dokumentumfilmjét vetítik május 29-én, este 8 órától. 1944 októberében előbb Nagyszalontán, majd Kötegyánban-Dobozon tömeggyilkosságot követett el az I. Magyar Páncélos Hadosztály Kémelhárítása – állítólag azért, mert az orosz-román szövetséges csapatokat zenével fogadták. A filmben egy asszony szólal meg, aki az anyja hasában volt még, amikor édesapját és nagybátyjait lelőtték.


A megnyitón és a zárón a részvétel ingyenes, a vetítéseken a jegyár 800 Ft. A teljes program itt érhető el.


nka emblema 2012