sex hikaye

Magyar premierek a montreali filmfesztiválon

Groó, Vágvölgyi és Dyga Észak-Amerikában

2010. augusztus 23. - filmhu
Magyar premierek a montreali filmfesztiválon

A Kolorádó Kid, a Köntörfalak és a Vespa című magyar filmeket hívta meg a nagyszabású montreali filmfesztivál - tudatta a Magyar Filmunió. Vágvölgyi B. András „flaszter western”-je az első filmek versenyében mutatkozik be Észak-Amerika kulturális fellegvárában.

 

 

Csütörtökön kezdődik az öt kontinens kortárs filmművészetének felfedezésre invitáló nagyszabású „World Film” fesztivál Montrealban. Az Észak-Amerika kulturális fellegvárában megrendezett filmverseny a produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 13 nemzetközi filmfesztivál egyike. Az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb amerikai eseménye három magyar játékfilm premierjét tartogatja augusztus 26 - szeptember 6. között.

Vágvölgyi B. András filmrendezői debütálása, a Kolorádó Kid az elsőfilmek versenyében mutatkozik be Montrealban. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült alkotás a legutóbbi Magyar Filmszemlén elnyerte a Moziverzum-díjat és Banovich Tamás a legjobb látványért járó elismerést. A Kolorádó Kid Montrealban a legjobb elsőfilmnek járó Arany Zenit díjért versenyez 24 vetélytárssal. Vágvölgyi B. András első rendezése a Cameofilmben készült angol koprodukcióban, producere Csáky Attila, főszereplője Nagy Zsolt. Vágvölgyi B. András személyesen vesz részt a montreali díszbemutatón.

 

koloradokid_500
Sárosdi Lilla és Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben


Dyga Zsombor Köntörfalak és Groó Diána Vespa című játékfilmjeit a montreali fesztiválon láthatja először az amerikai közönség. Mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült és a februári Filmszemle több díjjal jutalmazta őket.

kontorfalak_500

Tompos Kátya és Elek Ferenc a Köntörfalakban


Dyga Zsombor a Magyar Filmszemlén a Köntörfalak-ért a legjobb rendező díja mellett a film.hu közönségdíját is elnyerte; a főszereplő Elek Ferencet a legjobb színész, míg Czakó Juditot a legjobb vágó díjával méltatták. A napjaink Budapestjén, a belváros szívében két vadidegen félresikerült randijából kiinduló film a Major István vezette FilmTeam produkciója.

vespa_500

Tóth Sándor a Vespában


Groó Diana második játékfilmje, a Vespa szerb koprodukcióban készült a Tivoli-Filmprodukció gyártásában, producere Szekeres Dénes. A film főszerepében látható amatőr gyerekszínész Tóth Sándor különdíjat nyert a és a filmzenét jegyző Kardos Dánielt és Balogh Rudolfot is díjazta a 41. Magyar Filmszemle.

Mindkét alkotás a friss európai filmtermés javát felvonultató válogatásban lesz látható.


nka emblema 2012