sex hikaye

Magyar sikerek Karlovy Varyban

Siker, pénz, csillogás

2008. július 14. - filmhu
Magyar sikerek Karlovy Varyban
Gigor Attila első játékfilmjéért, A nyomozóért két kitüntetést vehetett át a szombat este véget ért Karlovy Vary-i filmfesztiválon. Nemes Gyula dokumentumfilmje, a Letűnt világ és Lakatos Róbert Bahrtalo!-ja szintén a díjazottak között volt Közép-Európa legfontosabb filmes seregszemléjén.

Gigor Attilát első játékfilmjéért, A nyomozóért elismerő oklevéllel tüntette ki a fesztivál Ivan Passer által vezetett nemzetközi zsűrije. A legutóbbi Magyar Filmszemle fiatal felfedezettje, a 30 éves Gigor Attila személyesen vette át az elismerést a fesztivál záróceremóniáján.

Az Anger Zsolt és Rezes Judit főszereplésével készült krimi nemcsak a filmvilág előkelőségeit tömörítő prominens zsűri tetszését, de a Nemzetközi Filmklub Szövetség (FFIC) Don Quijote-díját is elnyerte. A szakmabeliek mellett a nagyérdeműt sem hagyta hidegen, a közönségszavazáson ugyanis 190 vetélytársát maga mögé utasítva a negyedik helyen végzett.

A nyomozó a Pusztai Ferenc producer vezette KMH Filmben készült svéd és ír koprodukcióban. A nemzetközi közönség Karlovy Varyban láthatta először, a hazai mozibajáróknak szeptemberig kell várni a bemutatóra.

Gigor Attila, Rezes Judit, Anger Zsolt és a producer Pusztai Ferenc

A dokumentumfilmek versenyében Nemes Gyula Letűnt világ címmel készített, a Kopaszi gát  kilakoltatását és átépítését bemutató alkotása a legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el. Az öttagú zsűri elnöke Jørgen Leth világhírű dán dokumentarista volt idén. Nemes Gyula tíz éve követi a Kopaszi gát metamorfózisát. 2004-ben a gátról készített első, A mulandóság gátja című munkáját szintén a Karlovy Vary-i szemle mutatta be először a nemzetközi közönségnek.

Nemes Gyula és a rózsás jövő

Lakatos Róbert Bahrtalo! című doku-játékfilmjét ugyancsak nagy sikerrel vetítették a fesztivál „East of the West” elnevezésű válogatásában. A rövid- és dokumentumfilmjeivel ismertté vált Lakatos Róbert első mozifilmje az Europa Cinemas zsűrijének díját nyerte el Karlovy Varyban. A 42 ország közel 700 moziját tömörítő Europa Cinemas díját magyar film ezúttal kapta meg először!

A rangos elismerést Cannes-ban, Berlinben, Karlovy Varyban és Velencében - mindössze négy filmfesztiválon - adják ki, sorsáról az Europa Cinemas hálózat tagjaiból összehívott moziüzemeltetőkből álló zsűri dönt. A díj jelentős szakmai elismerés, és lehetővé teszi, hogy a Bahrtalo! két főhősének, Lalinak és Lórinak a kalandja a hálózathoz tartozó mozikban látható legyen. A Bahrtalo! az Inforg Stúdióban készült osztrák-német partnerekkel, producere Muhi András.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.Címkék

hírnka emblema 2012