sex hikaye

Marad a filmes adókedvezmény

Újabb hat évig biztosított a hazai filmtámogatási rendszer további működése

2013. szeptember 19. - filmhu
Marad a filmes adókedvezmény

Az Európai Bizottság a Magyar Nemzeti Filmalap kérelme alapján szeptember 12-én elfogadott határozatával újabb hat évvel meghosszabbította a magyar filmtámogatási programot – derül ki a Filmalap közleményből, mely szerint így 2019. december 31-ig biztosított a magyar filmszakmai adókedvezmény rendszer további működése.Az Európai Bizottság határozata a jelenlegivel megegyező feltételekkel hagyta jóvá a támogatási mechanizmust, azaz a közvetett támogatás mértéke továbbra is a magyarországi filmgyártási költségek 20 százaléka, és a támogatás mind társasági adófizető cégeken, mind a Filmalap letéti számláján keresztül igénybe vehető.

A Bizottság elfogadta a Magyar Nemzeti Filmalapnak azt a kérelmét, amely szerint a közvetlen és a közvetett filmtámogatások éves keretösszege az eddigi közel kétszeresére, 18,5 milliárd forintra nő. E mögött a Filmalapnak az az előrejelzése áll, amely szerint a következő években tovább emelkedik a Magyarországra érkező külföldi produkciók száma és az általuk itt filmgyártásra költött pénz, valamint évente egyre több új magyar film készül majd.

A Filmalap – a többi európai filmtámogatási szervezettel együttműködésben – egyébként azt szeretné, hogy az az új uniós szabályozás, melyet a tervek szerint még az ősszel hagy jóvá az Európai Bizottság, ne tartalmazzon az európai és így a magyar támogatási rendszerre nézve hátrányos rendelkezéseket, és továbbra is tegye lehetővé a támogatások elköltésének területhez kötését. Ez ugyanis a leglényegesebb eleme valamennyi európai filmes adókedvezmény-rendszernek.


nka emblema 2012