sex hikaye

Megszűnik a mozi Esztergomban

A Bazilika az utolsó kultúrbástya?

2009. március 10. - filmhu
Megszűnik a mozi Esztergomban
Esztergom Város Önkormányzata a városi mozizás megszüntetése mellett döntött. A mozi üzemeltetésével megbízott Mozinet Kft. 2004. szeptember 1-je óta működteti a Bajor Ágost Kultúrmozgót, a város egyetlen vetítőhelyét - adta hírül sajtóközleményében az üzemeltető.
 
 
 
 

A mozi a Zöldházként is ismert szabadidőközpontban, a város szívében található művelődési házban működött eddig, ám az Önkormányzat a művelődési ház intézményét 2008-ban átköltöztette egy másik épületbe, a további bérlők számára pedig folyamatosan változó határidőt megadva jelezte, hogy távozniuk kell az ingatlan bontása és a helyére tervezett hotel építése miatt.

A mozi lehetséges átköltöztetéséről két éve kezdődtek meg az egyeztetések az Önkormányzat kijelölt felelősei és az üzemeltető Mozinet Kft. között. Az idén januárban felgyorsuló események során az Önkormányzat jelezte, hogy nem kívánja a március 1-jén lejáró üzemeltetési szerződést meghosszabbítani, s a mozi átköltöztetésének költségeiből nem kíván részt vállalni. Az üzemeltető szóbeli ígéretre alapozva jelezte, hogy márciusban készít moziműsort, s ezért érte váratlanul, hogy azt március 9-étől törölni kell.

Bár Esztergom a térség legnagyobb települése és a határokon átnyúló Ister-Granum Eurorégió központja, a kulturális központi szerep és a lakosság igényeinek figyelembevétele háttérbe szorul a városvezetés számára. A határon túli magyarlakta települések számára ráadásul különösen fontos volt a 60 kilométeres vonzáskörzetben egyetlen vetítőhelyként magyar és magyar nyelvű filmeket vetítő mozi.

A lakosság kitartó munka eredményeképp szerette és szokta meg a filmszínházat új helyén, s nemcsak Esztergomból, de Dömösről, Pilismarótról, a határon túli magyarlakta településekről és még Pilisvörösvárról is érkeztek nézők, akik a fővárosinál kedvezőbb jegyár mellett a multiplexekkel szemben előnyben részesítik az emberibb léptékű hagyományos vetítőhelyet, mely art moziként naponta egy art vagy magyar film vetítésével élen járt a kultúra regionális terjesztésében, fenntartásában. A bezárás után a legközelebbi moziért a fővárosba vagy Tatabányára kell utaznia a lakosságnak – a megyeszékhelyen viszont csak multiplexbe ülhetnek be, a hagyományos napi játszású mozi ugyanis ott is bezárt néhány éve. Esztergom és környéke viszont most mozi nélkül marad az Önkormányzat döntése értelmében.

A filmszínház az utolsó hetekben többek között a friss Oscar-díjas Slumdog Millionaire – Gettó milliomost és a Made in Hungariát vetítette, kiemelkedő nézettséggel, csaknem teltházakkal. A Made in Hungáriával bezáró mozi két hétre prolongálta a magyar filmet, melyet vasárnapig 8 előadáson 59%-os kihasználtság mellett 263 néző látott Esztergomban. Az utolsó előadásra március 8-án 19 órakor került sor, további vetítésekre pedig már nincs lehetőség.Címkék

esztergom , mozi , bezárás , hírnka emblema 2012