sex hikaye

Mészáros Márta a "háború gyermekeiről" forgat

2012. december 19. - filmhu
Mészáros Márta a

A második világháború után játszódik és a szétszakadt emberi kapcsolatokról szól majd Mészáros Márta új filmje, amelynek forgatókönyvét a varsói European Network Remembrance and Solidarity (ENRS), az osztrák Boltzmann Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésével, támogatásával fejleszti a Kossuth-díjas rendező. A producer Csáky Attila lesz, a filmelőállítói munkákat a magyar Cameofilm Kft. végzi, a forgatókönyvet Mészáros Márta Pataki Évával és Jancsó Zoltánnal közösen készíti.

 A Született Bécsben című filmterv helyszíne az 1945 utáni Bécs és Budapest, továbbá a jelenkor Magyarországa, a film a négyhatalmi megszállás következményeit, a zónák között szétszakadt emberi kapcsolatokat dolgozná fel a szovjet zónába helyezve. "A háború, a katonai megszállás egyik súlyos, máig titkolt következménye az idegen katonák és a helyi nők találkozásaiból - szerelmekből vagy erőszakból - született gyerekek, a háború gyermekei, akik közül sokan soha vagy csak felnőtt fejjel ismerték meg fogantatásuk titkát" - írták az alkotók, akik szerint Európa történészei csak nemrég kezdték feltárni a témát, amelynek több százezer érintettje lehet.

A közlemény idézi a film rendezőjét, Mészáros Mártát is. "Átéltem a múlt századot, és megdöbbenve látom, hogy a XX. század az új században ismétli önmagát, a rossz múlt mindig fölkavarodik: elhallgatás, hazugság, gyűlölet"- fogalmazott a 81 éves rendező.

A European Network Remembrance and Solidarity 2005-ben született 4 közép-európai kulturális miniszter kezdeményezésére, célja a XX. századi Európa történelmének kutatása, dokumentálása és megismertetése. A filmterv szakértője a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet munkatársa, Barbara Stelz-Marx, aki az első alapvető monográfiát írta a "háború gyermekeiről". A Született Bécsben című film forgatókönyvének fejlesztését a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja három millió forinttal.

nka emblema 2012