sex hikaye

Nem tartózkodó kérelem - Grunwalsky tanítványainak levele a miniszterhez

2011. október 8. - filmhu
Nem tartózkodó kérelem - Grunwalsky tanítványainak levele a miniszterhez
A fiatal filmesek nyílt levelet írtak Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszterhez. Alant a levél teljes terjedelmében.

Tisztelt Miniszter Úr!

Grunwalsky Ferenc tanítványaiként megdöbbenve értesültünk róla, hogy volt tanárunk, aki többek között megkapta a Filmkritikusok Díját (1987, 1989, 1991, 1993, 1995, 1999, 2000, 2004), Érdemes művész (1997), Kossuth- (2004) és Balázs Béla-díjas (1989) filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, hónapok óta nem kapja meg a „Magyar Mozgókép Mestere” (2010) kitüntetéssel járó havi juttatását. Tudomásunk szerint a díjat hivatalosan nem vonták vissza, az érintett esetében a jog szerinti, hivatalos kizáró tényállások egyike sem valósul meg.

Összesen 15 „Mozgókép Mestere” él hazánkban, a többi 14 kitüntetett rendben részesül a megítélt juttatásban. Grunwalsky Ferencről azonban valahol valaki(k) úgy döntött(ek), hogy ő nem mestere a magyar filmművészetnek. Szeretnénk tudni: milyen jogon?

Mi, fiatal magyar filmrendezők és operatőrök, rendkívül aggályosnak tartjuk, hogy egy hivatal önkényesen felülbíráljon és megvonjon egy rangos szakmai elismerést, s megrendíti a jogállamiságba vetett hitünket.

Kérjük Tisztelt Miniszter Urat, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja felül, és szüntesse meg ezt a méltatlan helyzetet!

Tisztelettel:

Almási Réka
Bagota Béla
Cserhalmi Sára
Faur Anna
Gigor Attila
Janisch Vera
Jánossy Natália
Kenyeres Bálint
Krasznahorkai Balázs
Kocsis Ágnes
Lóth Balázs
Mátyássy Áron
Schwechtje Mihály
Zsemberi Zsófia         filmrendezők


Blaumann Edit
Csepeli Eszter
Fillenz Ádám
Gondár András
Győri Márk
Herbai Máté
Karáth Zita
Lukács Dávid        operatőrök(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2011. október 9. vasárnap, 10:42#2| Minovics

"ezt illik"

Igen, egy gittegyletben így illik.

Na, jó, ha jószándékú vagyok, akkor azt is mondhatnám, hogy szép, nemes dolog kiállni a mesterünk mellett.

Csak nem mindegy, hogy hogyan és mikor.

 
Előzmény: Harvey Weingard #1
 
2011. október 9. vasárnap, 08:23#1| Harvey Weingard

Srácok!

 

Én értem, hogy ezt illik. Még azt is el tudom képzelni, hogy hálásak vagytok. De hogy is mondjam... A díj megszűnésének egyik oka, ha valaki érdemtelenné válik rá...

 

Tényleg azt szeretnétek, hogy egykori tanárotok a jelzésértéken túl még börtönbe is menjen? Vagy ti nem is hallottatok az MMKA-s botrányról, amelynek számonkért eseményei az ő elnöksége alatt zajlottak? Szerintem érjük be azzal, hogy elveszik tőle ezt a díjat, és kuss van. Én személy szerint a felelősségrevonást pártolnám, de nem vagyok vérnősző. Ti pedig ne legyetek komformisták - ha a filmjeitekben mertek lázadni, akkor a társadalmi konvenciók se kényszerítsenek semmire.

 

Egyébként csak nekem bassza a csőrömet az a szám, ami ennek az ügynek a kapcsán állandóan elhangzik? 500 nettó? Mi a pudvás ló.........

Csak azért sem leszek demagóg, és emlegetem fel, hogy mennyi a minimálbér. Megvárom, amíg megindul majd az egymás torkának esés, mert aki nem hallotta, az illetékes pénzosztó szerv jövő évi büdzséje 300 millió. Ebből a MM díj 150-et elvisz - úgy hogy közben újságok, portálok, mozik, forgalmazók kell, hogy csődöt jelentsenek. Szerintem ezt még most kéne újragondolni, amíg ember embernek farkasa nem lesz. Meggyőződésem, hogy maguk a Mesterek 200-zal is beérnék, ha tehetnének valamit a filmszakmáért ezzel. Vagy nem... És akkor én egy naiv kis hülye vagyok... Mindenesetre várom a felajánlásokat a Mesterektől...


nka emblema 2012