sex hikaye

Öntudatos fekete nőkkel nyit a 8. Cinefest

Fekete polgárjogi mozgalmak Miskolcon

2011. augusztus 11. - filmhu
Öntudatos fekete nőkkel nyit a 8. Cinefest

Az idén 8. alkalommal, szeptember 17. és 25. között rendezik meg a Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek nyitófilmje A segítség (The Help) című film lesz.

 

A Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard, Viola Davis és Emma Stone főszereplésével készült film az Egyesült Államokban játszódik, a hatvanas évek fekete polgárjogi mozgalmainak hajnalán.

Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről.  Annak ellenére, hogy Skeeter életre szóló barátságait kockáztatja, Aibileennel közösen folytatják a kutatást, és hamarosan több nővel találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket, és kiderül, sokkal több mondanivalójuk van, mint amire számítottak.

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb könyve, a New York Times bestsellere, a hazánkban is megjelent A segítség egy provokatív és inspiráló regény, arról, hogy mi történik, ha egy déli kisvárosban az íratlan szabályokat három bátor nő megszegi. A segítség november harmadikán kerül a hazai mozikba.

 

segitseg_500


Az évek során a Jameson CineFest az egyik legjelentősebb magyarországi fesztivállá nőtte ki magát és egyre komolyabb a közép-európai jelentősége is. 2009-ben Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiválja közé került, és jogosult a “kiváló művészeti fesztivál” cím viselésére. A fesztivál tavalyi markáns filmszelekciója Báron György kritikus szerint “a legjobb-legértőbb volt minden eddigi magyar fesztiválprogram közül. " (Élet és Irodalom). A szervezők idén mindenképpen tartják a megszokott művészeti színvonalat, sőt, igyekeznek túlszárnyalni azt.

Kevesen tudják, hogy az észak-magyarországi régió Hollywood legnagyobbjainak szülőhelye: például az Oscar-díjas brit forgatókönyvíró és rendező, Emeric Pressburger Miskolcon, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukor pedig a közeli Ricsén szültetett. A CineClassics, a fesztivál filmtörténeti sorozata magyar származású, világhírű filmművészeket és  a magyar mozi nagyjait mutatja be retrospektívekkel, konferenciákkal, kiállításokkal. A program idén a 100 éve született, méltatlanul kevéssé ismert Szőts István rendezővel és a brit-magyar producer-életművésszel, Gabriel Pascallal foglalkozik.Címkék

hír , Cinefest , fekete , USA , polgárjog , miskolcnka emblema 2012