sex hikaye

Pálfi György alkotása meghívást kapott a Cannes-i klasszikusok közé

2012. május 1. - filmhu
Pálfi György alkotása meghívást kapott a Cannes-i klasszikusok közé

A Final Cut - Hölgyeim és Uraim című film meghívást kapott a 65. évfordulóját ünneplő cannes-i filmfesztivál nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató programjába. A csaknem félezer filmtörténeti klasszikusból összeállított magyar alkotást a Cannes Classics ünnepi sorozatának zárófilmjeként május 25-én mutatják be.

 


Pálfi György határterületen mozgó kísérleti filmként jellemezte korábban az MTI-nek a 43. Magyar Filmszemlén nagy sikerrel bemutatott új munkáját, amely jogi okokból egyelőre nem került forgalmazásba. Mint a rendező az MTI-nek elmondta, három évig dolgozott a filmen, de az alapötlet még régebbi: a mozi megszületésének 100. évfordulójára 1995-ben meghirdetett pályázat kapcsán született. Akkor tervezett el egy olyan filmet, amelyet a filmtörténet klasszikusaiból úgy vágott össze, hogy az kiadjon egy önálló sztorit. Végül a filmtörténeten átvonuló férfi és nő találkozása, viszonya, csatája lett az alkotás kiindulópontja.

A 37 éves rendező, aki a Hukkléval 2002-ben a legjobb elsőfilmesnek járó díjat kapta a Magyar Filmszemlén, négy évvel később a Taxidermiával pedig a fődíjat, korábbi fesztiválsikereinek köszönhetően az azóta megszűnt Magyar Mozgókép Közalapítványtól (MMKA) kapott normatív támogatást következő filmjére, ebből "szakított ki" egy kisebb összeget kísérletének megvalósítására, illetve a T.T. Filmműhellyel közösen sikeresen pályázott egy játékfilmre a Nemzeti Kulturális Alapnál. A Final Cut - Hölgyeim és Uraim mindössze 20 millió forintból készült.

A 2012-es Cannes Classics programjába 13 nagyfilm, két rövidfilm, egy minikoncert és négy dokumentumfilm került be. Ez a különleges összeállítás 2004 óta szerepel a fesztivál programjában, célja, hogy segítsen újra felfedezni régebbi filmeket, a múlt nagy alkotásait.

Felújított állapotában gyönyörködhetnek a nézők idén A cápa, a Volt egyszer egy Amerika újjászületett kockáiban, valamint Hitchcock 1927-es, A szorító című filmjében. Sergio Leone 1984-es Volt egyszer egy Amerika című filmjét nemcsak restaurálták, hanem belekerült még 24 perc a rendezői változatból is. A bemutatón megjelennek majd a főszereplők, Robert de Niro, Elizabeth McGovern, Jennifer Connelly és a Leone család. Roman Polanski a Tess című, 1979-es klasszikusának felújítását maga vezette, a vetítésen ő maga, valamint a főszereplő, Nastassja Kinski is jelen lesz. A Universal Pictures stúdió A cápát restaurálta és digitalizálta. Alfred Hitchcock korai, még néma filmje, A szorító különleges előadásban kerül a vászonra: kísérőzenét Stephen Horne élőben szolgáltat alá. Az alkotás a Rescue the Hitchcock 9 elnevezésű projekt keretében újult meg, a Brit Filmintézet ennek keretében kilenc Hitchcock-némafilmet ment meg az utókor számára.

A 65. fesztivál megünnepli az 50 éves Arábiai Lawrence-t is: a Sony-Columbia digitalizálta a Peter O'Toole burnusz alól kiragyogó kék szemével is hódító 1962-es, látványos mozit. És hogy a franciák se maradjanak ki: Agnes Varda Cleo 5-től 7-ig című alkotását szintén bemutatják a rendező jelenlétében. A világ legrangosabb filmes seregszemléjét május 16. és 27. között rendezik meg Cannes-ban, a hivatalos versenyprogramban 22 alkotást mutatnak be.
(7) 
Hozzászólások
7-5  /  7
2012. május 18. péntek, 15:28#7| ScotyPipec

Jó, de ezen a filmen nem volt utómunka. :-)

És ki mondta egy szóval is, hogy Eszterházy lenyúlása nem problémás?

 
Előzmény: zacherlászló #6
 
2012. május 16. szerda, 08:47#6| zacherlászló

Ez a film annyi pénzből készült, amit utómunkára szoktak adni.

De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy készült egy VILÁGSZENZÁCIÓ magyar film. (Láttam!)

Remélem, hogy a cannesi meghívás elősegíti a forgalmazás körüli jogi problémák mielőbbi megoldását.

Jut eszembe, ha egy magyar író (jelesül: Esterházy) átvesz másoktól - hivatkozás nálkül! - szöveget, az nem problémás? Az posztmodern vendégszöveg?

Pálfi filmje miért nem lehet posztmodern!?

 
Előzmény: ScotyPipec #4
 
2012. május 5. szombat, 20:26#5| Minovics

Az a helyzet, hogy ami MO-n nagy költségvetésűnek számít, az nyugaton kicsinek. De abból kell főzni, ami van.

Persze az alapkérdés az, hogy kell-e államilag támogatni a kultúrát, és ha igen, ki dönti el, hogy mit kell támogatni?

Egy szegény, eladósodott országban az „igen” válasszal szemben mindig felvethető a jogos kérdés, hogy hány lélegeztetőgépet lehetne ezen-és-ezen az összegen venni?

 
Előzmény: ScotyPipec #4
 

nka emblema 2012