sex hikaye

Podmaniczky Szilárd szócikkei filmen

A foteltől a vacsoráig

2010. június 29. - filmhu
Podmaniczky Szilárd szócikkei filmen
Négy fiatal filmes készített kísérleti filmetűd-sorozatot Podmaniczky Szilárd Szép Magyar Szótárának nyolc szócikke nyomán. Az 50 perces alkotás a Magyar Televízióban lesz látható, és a sorozat folytatása is tervben van.
Podmaniczky Szilár Szép Magyar Szótára 2003-ban indult útjára az Élet és Irodalomban, amely éveken át közölte a megszülető írásokat. Az alfabetikus sorrendbe rendezett szócikkek egy-egy szóhoz kapcsolódva mesélnek el rövid történeteket vagy történettöredékeket korunk mindennapjairól, hol ironikus, hol lírai hangnemben. A 2009-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelent meg a mintegy 5000 szócikket tartalmazó kötet, amelyhez Igor Lazin rajzolt iniciálékat. A szócikkek többeket inspiráltak, köztük Katona Zsuzsa televíziós rendező-szerkesztő, aki négy fiatal filmest kért fel a sorozat első epizódjainak elkészítésére.


szepmagyarszokeptar_sz1
Jelenetfotó az Újság-ból: a Kaposvári Egyetem színészhallgatói
Fotó: Erdélyi Gábor


Extra Info

A nyilvánosság előtt születő könyv anyaga öt év alatt több százezer olvasóhoz eljutott. Ennek köszönhető, hogy Podmaniczky Szilárd 2006-ban megkapta érte a hollandiai Mikes Kör Irodalmi Figyelő Díját, amit minden évben egyetlen műnek ítélnek oda, ezúttal Czigány Lóránt laudációja alapján.

A Szép magyar szó-kép-tár ötlete egy Podmaniczky Szilárdról készült portréfilmben gyökeredzik, amelyet Katona Zsuzsa készített. Az író és a szerkesztő közösen érlelgette a megfilmesítés gondolatát, amely Nyeste Péter, az Aster Film producerének közreműködésével és az MMK 4,5 millió forintos támogatásával valósulhatott meg. A szócikkek megfilmesítésére négy fiatal rendezőt - Géczy Dávidot, Schwechtje Mihályt, Szajki Pétert és Tiszeker Dánielt - kérték fel, akik szabad kezet kaptak a szócikkek kiválasztásában és a forgatókönyvek megírásában. „Szeretnénk segíteni a fiataloknak, és egy ilyen munka igazán jó terep a kísérletezésre” - mondta a sorozat szerkesztője.

A sorozat megálmodói eredetileg egy minden nap jelentkező, napi 5 perces műsort terveztek, a Magyar Televízióban a '90-es években futott a Közjáték mintájára, de végül az elkészült kisfilmek összefűzése mellett döntöttek, mert nem minden darab állta meg a helyét önmagában. Így kerüt be egy kilencedik kisfilm, amelynek alaptörténetét Podmaniczky Szilárd a nyolc szócikk szavaiból írta, a kisfilmet pedig Katona Zsuzsa rendezte. A Szép magyar szó-kép-tár az M1 műsorán lesz látható 2010. őszén, továbbá pilot filmként szolgál a sorozat folytatásához, amelyhez további fiatal rendezőket, köztük Császi Ádámot, Horváth Lilit és Jung Lídiát szeretnék bevonni. "Úgy gondoljuk, hogy ez egy rendkívül termékeny ötlet, hiszen szinte kifogyhatatlan a szótár" - mondta a szerkesztő.


szepmagyarszokeptar_sz2
Vacsora werkfotó: Farkas Dániel operatőr és a főszereplő, Seress Zoltán
Fotó: Erdélyi Gábor


A Szép magyar szó-kép-tár első etapjában a forr, a fotel, a keres, a lakkoz, a nő, az újság és a vacsora szavak öltöttek mozgóképes formát.  A litera.hu cikke szerint a szótár szövegeiben más művészeti ágakban dolgozó kortárs művészek is inspirációra leltek, Ulrich Gábor kecskeméti animációs rendező tíz szócikkből készített kísérleti filmet, Máté Gábor közreműködésével, a budapesti székhelyű fiatal színészek által létrehozott KoMa Színház társulata installációs előadást hozott létre a szócikkekből, a Magyar Rádió Rádiószínháza pedig hangjáték formában készítette el a szótárt, Csuja Imre közreműködésével.

Jánossy Lajos kritikája a Literán ide kattintva olvasható!

nka emblema 2012