sex hikaye

Quimby Csodaországa a Szigeten

Nulladik nap

2013. július 30. - filmhu
Quimby Csodaországa a Szigeten

Valami megismételhetetlent, egy igazán emlékezetes eseményt akar tető alá hozni a Quimby augusztus 6-án, a Sziget fesztivál nulladik napján. A zenekart Lewis Caroll Alice Csodaországban című regénye ihlette meg a 12 órás rendezvény megszervezéséhez.

 

"A rajongók által az esti Quimby-koncertre megszavazott 25-ös dallista alapvetően nem meglepő, de néhány olyan szám is sok voksot kapott, amiről ezt nem gondoltuk volna" - mondta Varga Livius ütőhangszeres énekes az MTI-nek a Quimby Csodaországban fő attrakciója, a Sziget fesztivál nulladik napján a nagyszínpadon 20 óra 30 perckor kezdődő koncert kapcsán.

Kárpáti József "Dódi" trombitás, szintetizátoros kitért arra, hogy a rajongók által a közösségi oldalukon leadott szavazatok a kiindulópontot jelentik a setlisthez, egyfajta információ számukra ahhoz, miből is válogassanak.

Azon a zenekar tagjai is csodálkoztak, hogy az első Quimby-albumnak számító, 1995-ben kiadott Jerrycan Dance-ről a Touch of Fall vagy a két évvel későbbi Diligramm-lemezről a Hol volt, hol nem volt sok voksot kapott. Utóbbi dal tette a szélesebb közönség számára igazán ismertté a Quimbyt, és erre készült az első videó is, Antal Nimród rendezésében.

"A mi koncertünk a 12 órás eseményfolyamnak csak egy eleme. Előtte, meg utána is belénk lehet ütközni a Sziget különböző pontjain, a mintegy húszféle program valamelyikén. Azt nem mondjuk meg előre, mikor mi fog pontosan történni, de ez adja a Csodaország igazi izgalmát" - fejtette ki Varga Livius.

A Quimby és barátai délutántól másnap hajnalig cirkuszi, akrobatikus, látványszínházi, irodalmi, akusztikus zenei, táncházi, világzenei, filmes és slam poetry-produkciókra várják a szigetelőket.


"Nagyon jó valamit úgy csinálni, hogy azt másokkal közösen hozzuk létre. A Sziget fesztivál közönségének nagy része külföldi, rájuk is gondoltunk, amikor a zenei kínálatot kialakítottuk" - jegyezte meg Kárpáti Dódi.

A trombitás - aki külsőre mintha a Caroll könyvéből lépett volna ki - úgy véli, a regény igazi mestermű, és kiindulópont volt a Quimby-nap látványvilágának megtervezésekor is. "Alice személyiségfejlődése sok mindenben hasonlít arra, ahogyan eddigi története során a Quimby viszonyult az elvárásokhoz, a világ útvesztőihez".

Ami a fő programokat illeti, 16 órától indul a Kultúrvurstli színes mozgó kavalkád, amelyen minden szigetlakó részt vesz azzal, hogy belecsúszik a könyvből ismert nyúl üregébe. Az egyszemélyes francia rock and roll zenekar, King Automatic (Dódi kedvence) 16 óra 30 perctől ad műsort a VOLT Teraszon, 17 órától slam poetry versenyt rendeznek a Kuzó helyszínen (a házigazda Hugee & Zeek, a zenét Amoeba biztosítja). Ugyanitt 18 óra 45 perckor kezdődik a Rájátszás, vagyis költők (Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián) és zenészek (Kollár-Klemencz László, Beck Zoltán, Egyedi Péter) népszerű közös produkciója.

Szintén a VOLT Teraszon lép fel (17.45-től) Ian Siegal brit bluesgitáros-énekes, aki a több Quimby-tag által működő projekt, a Tom Waits-dalokat játszó Braindogs rendszeres vendége, akárcsak a tiszteletbeli magyarnak számító osztrák gitáros, Ripoff Raskolnikov, aki 19 órakor lép a Terasz színpadára.

A nagyszínpadon a Quimby esti koncertje előtt a világzene sokféle ágát a punkkal és a sanzonnal vegyítő Firewater melegít be; a csapatnak a Quimbyből Dódi és Kiss Tibor igazi rajongója. A Quimby után 23 óra 15 perctől a Magic Mirror sátorban játszik a kilenctagú brit Urban Voodoo Machine, hajnali negyed 2-kor pedig a Bécsben élő, James Brown-hangú amerikai énekes, Big John Whitfield és a Vienna Soul Society ad koncertet a csodaországi nap végén.

Varga Livius az MTI-nek elmondta, hogy a Quimby őszre "babzsákos" klubkoncerteket tervez, improvizációkkal, vendégekkel. Félig kész van az új stúdióalbum is, amely előbb-utóbb megjelenik.

A napjaink egyik legnépszerűbb magyar rockzenekarának számító Quimby 1991-ben alakult Dunaújvárosban, eddig tizenhárom lemezt készített; a legutóbbi Instant szeánsz címmel 2011-ben jelent meg. A zenekarban Varga és Kárpáti mellett Kiss Tibor énekel és gitározik, Balanyi Szilárd a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, Mikuli Ferenc a basszusgitárt, Gerdesits Ferenc pedig a dobokat. Nagy slágereik: Hintalógalopp, Fekete Lamoure, Autó egy szerpentinen, Halleluja, Libidó, Most múlik pontosan.

(foró: Gálos Viktor)


nka emblema 2012