sex hikaye

Rajzfilmünnep Bogyó és Babócával

Május utolsó vasárnapján

2011. május 11. - filmhu
Rajzfilmünnep Bogyó és Babócával

Május 29-én, közel 30 magyarországi moziban és rendezvényhelyszínen várja a gyerekeket és szüleiket az első Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep, amelynek kiemelt eseménye a Bogyó és Babóca – 13 új mese című 70 perces gyerekfilm országos előbemutatója.

Az Országos Gyermeknapi Razjfilmünnep egész napos családi, ünnepi moziprogram, filmbemutató, egyéb gyerekprogramokkal kiegészítve, óvodás és kisiskoláskorú gyermekek és családok számára az M. Tóth Géza vezette Kedd Stúdió szervezésében. Az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünneppel a KEDD értékes programot kíván adni az óvodás és kisiskolás korú gyermekek és családjuk számára, egyúttal szeretné ösztönözni, népszerűsíteni a moziba járás kultúráját a legkisebbek között is.

A vetítéseket számos családi és gyermekprogram kíséri: a készülődés jegyében már május elejétől számos városban rajzpályázatot hidetnek a mozik a kicsiknek, a legjobban sikerült alkotásokból pedig kiállítást rendeznek a Gyermeknapi Rajzfilmünnepen. A programokat úgy állították össsze, hogy senki se távozzon üres kézzel: minden ügyességi és pontgyűjtő verseny résztvevője kap majd egy-egy apróságot. A Rajzfilmünnep különböző helyszínein május 29-én számos játék, kvíz és kézműves foglalkozás várja a családokat.

A Rajzfilmünnep kiemelt eseménye a Bogyó és Babóca – 13 új mese című film előbemutatója - az Antonin Krizsanics rendezte gyerekfilm. Bartos Erika mesehősei, Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány elválaszthatatlan barátok, sok kedves kalandon keresztül közösen felfedezik az őket körülvevő világot. A kedves rövid történetek a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete.

Bartos Erika és a Kedd együttműködése 2009-ben kezdődött, amikor a Bogyó és Babóca mesék százezres eladási példányszámukkal elnyerték a “2009 legnépszerűbb mesekönyve” címet, majd 2010-ben elkészült a Bogyó és Babóca mesék első 13 része. A több tucat különböző hangon megszólaló szereplőnek Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kölcsönözte a hangját, az aláfestő zenét pedig az óvodás és kisiskolás gyerekek kedvenc zenekara, az Alma zenekar szerezte.Az eredetileg televízióra készített sorozatot a Kedd rendhagyó módon mozikban indította útjára, és már az első vetítések után olyan kultusz alakult ki a gyerekek körében, amire hosszú ideje nem volt példa. A 2010-es év negyedik legnézettebb magyar mozifilmje lett a Bogyó és Babóca, több mint 30.000 nézővel. A sorozatot később a Minimax rajzfilmcsatorna bemutatta televízión is, és azóta már négy környező országban is nagy sikerrel játssza. Az újabb, második sorozat (Bogyó és Babóca – 13 új mese) moziváltozata a tavalyihoz hasonlóan a műfaj kezdeteit idéz, az egymást követő rövid epizódok jól érthetők a legkisebbek számára is: fontos szempont volt a mese készítésénél, hogy közvetlenül a gyermekekhez szóljon. Nem alkalmaztak bonyolult animációs megoldásokat, helyette inkább arra törekedtek, hogy a vásznon megjelenő rövid történetek jól érthetők legyenek.

A teljes egészében önerőből, állami támogatás nélkül készült produkció első 13 részét már öt európai országban láthatják a gyerekek, valamint az egyik legismertebb mesecsatorna is vetíti. Jelenleg tárgyalások folynak a kínai fordításról és sugárzásról is. A folytatáson ugyanaz a csapat dolgozott, amely a sorozat első részein; Krizsanics Antonin rendezte, az Alma együttes írta a zenét és Pogány Judit kölcsönözte a hangját az erdőlakó bogaraknak, valamint mesélte el hétköznapjaik történetét.

A programot beharangozó keddi sajtótájékoztatón M. Tóth Géza animációs rendező, a stúdió vezetője elmondta: a rajzfilmkészítés egy-két műhelyen kívül nagyjából megszűnt Magyarországon, pedig olyan animációs örökségünk van, ami régen világhírűvé tette a magyar meséket. "Ezzel az ünneppel szeretnénk megmutatni, ma is vannak olyan kiváló és tehetséges művészek Magyarországon, akiknek munkájára most is érdemes odafigyelni" - fogalmazott. A stúdió vezetője arról is beszélt, hogy ezzel a kezdeményezéssel szeretnének hagyományt teremteni. A szervezők a Magyar Televízióval együttműködve, annak archívumából kiválasztottak jó néhány régi klasszikus mesét, mesesorozatot, a mozik szabadon válogathatnak ezekből és színesíthetik velük műsorkínálatukat a fesztivál napján.

Az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep hivatalos honlapja a www.rajzfilmunnep.hu.


nka emblema 2012