sex hikaye

Schilling-Moharosból Analog Artists

Nem művészképző

2005. április 13. - filmhu
Schilling-Moharosból Analog Artists
A 2002-ben világra jött Schilling-Moharos forgatókönyvíró iskola tavaly nyáron Analog Artists névre váltott és kibővítette tevékenységi körét. Míg az alapítók egyike, Moharos György ma már inkább az alkotói tevékenység felé lépett - most forgatja A családban marad című filmjét -, addig Schilling Zoltán továbbra is viszi a produceri feladatokat. A filmhunak vállalkozásuk eddigi történetéről, futó projektjeikről és további terveikről mesélt.

A 2002-ben létrejött filmes cég alapvetően három tevékenységi körre specializálódott. Ezidőtájt elsősorban forgatókönyvek írásával foglalkoztak, amely az amerikai screenwriting workshopok mintáját követve. „A 80-90-es években Amerikában nagyon komoly változások történtek ezen a téren, ami leginkább Syd Field, Dave Trottier, Robert McKee hármashoz kötődik – kezdte Schilling Zoltán az Analog Artists vezetője. - A fenti három forgatókönyvíró munkásságának eredményeként az amerikai forgatókönyvírás tudományában - a zenei összhangzattanhoz hasonlóan – egységes leirat és szaknyelv jött létre. Ez szinte megreformálta a forgatókönyvírást. A 90-es években a digitális animáció tömeges elterjedése mellett talán a dramaturgia fejlődése volt a leglátványosabb a filmiparban. Mi ezeket a módszereket honosítottuk meg Magyarországon.”

A cég másik profilja ekkortájt a megírt forgatókönyvekkel való kereskedés, ami akkor nem járt eredménnyel. Az elkészült munkákkal való „házalás” nem eredményezett elkészült filmet. „A hazai filmes világ még nem barátkozott meg a forgatókönyv-ügynök személyével - folytatta Schilling -, bár ebben az utóbbi egy évben határozott elmozdulást érzünk. Eladási kísérletek most Nyugat-Európában folynak, egyelőre három bíztató projectünk is van.”

A jelenleg is futó Analog munka
Antigoné 2005
Végül pedig az Analog belevágott a stúdiófejlesztésbe is. Ennek hozadéka volt a tavaly előtt a 34. Filmszemlén vetített Kistestvér című film. Az alapítók mellett a Kistestvért már az egyik forgatókönyvírói képzést végzett hallgató, Lengyel Andor is jegyzi, mint rendező. A filmben egy yuppie és korábbi nagy szerelmének találkozását orwelli Big Brother-érzést idéző térfigyelő kamerákkal mesélik el az alkotók.

A Schilling-Moharos filmes vállalkozás 2004 nyarán átalakult, részben a „felnőtté válásnak” köszönhetően az alapítók már nem akarták használni saját nevüket, és átkeresztelték cégüket Analog Artistsnak. Másfelől további tevékenységekkel bővült a repertoár.

Filmiparosok képzése

„Foglalkozunk színész- és rendezői alapképzéssel is, ami nem azt jelenti, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel konkurálnánk. Ott a hallgatók megkapják azokat a készségeket, amelyeket egy komplex művészképzés adhat – meséli az Analog vezetője. - Nálunk senki sem válik művésszé, a mi célunk más. A kurzusainkon elsősorban azoknak érdemes részt venni, akik már rendelkeznek valamilyen szakmai tapasztalattal, gyakorlattal, és éppen ezt szeretnék a legújabb ismeretekkel kiegészíteni. Vagyis mi a szakmában frissen megjelent ’ipari sztenderdeket’ tudjuk megismertetni a hallgatóinkkal.

Az oktatói gárda gerincét továbbra is az Analog Artists közvetlen munkatársai adják, és jönnek hozzánk oktatni ismert reklámfilmesek is. A színészkurzust az elmúlt évadban a főiskolán is tanító Philip Daimon vezeti az Ausztráliából hazatelepült Linka Péterrel közösen, és néha egy nagy név is beesik. Ilyen a mostani rendezői kurzus, ahol az operatőri ismereteket Szabó Gábor adja közre. Összességében arra törekszünk, hogy a filmes szakmát minél jobban lefedjük, és lehetőleg minél változatosabb, sokszínűbb ismereteket adjunk át.”

A képzés során az első félév alatt a hallgatók megismerkednek az elméleti alapokkal, majd a következő félév során gyakorlati munka kezdődik. Négy rendező-hallgató áll össze egy terv megvalósítására, ami szerencsés esetben 35-ös filmanyagra készül vagy videóra. „Ezek a tevékenységek jelentik a távolabbi célunkat, vagyis a jelenlegi, újabb profiljaink, a színész- és rendezői képzés, valamint a stúdiófejlesztések megerősítése” – mondta Schilling Zoltán.

Stúdiómunka

A gyakorlati stúdiómunka legutóbb elkészült darabja az Antigoné 2005, amely egyben „felhívás keringőre”. „A négy rendező, Kovács M. András, Szajki Péter, Szirányi Péter, Tóth Róbert munkájával azt szerettük volna megmutatni, hogy az amerikai minta átvétele, ami alatt a ’know how’-t értjük, igenis működik. Vagyis lehetséges egy teljesen kelet-európai környezetben tengeren túli módszerekkel egy antik drámát vászonra vinni. Ezzel azt akarjuk bebizonyítani, hogy a mai magyar filmes tradíció kiegészíthető, sőt annak akár új lendületet is lehet adni.”

Részlet a forgatásról
Antigoné 2005
Az Analognak még egyéb projektjei is futnak. A most befejezett Antigoné 2005 című nagyjátékfilm idén októberben kerül a mozikba. Moharos György rendezése A családban marad munkálataiból mindössze hat nap van vissza, és valószínűleg júniusra elkészül a film. A történet szerint Robi és Edina boldog házasok, azonban egy baleset következtében a várandós Edina elveszti gyermekét. A megoldás Szilvia, Edina ikertestvére, aki pár éve jegyben járt Robival, és vállalná a béranyaságot is. Végül pedig Görög Zita szereplésével május közepétől is elindulna a következő Analog film: a Fej vagy írás, mely romantikus vígjáték egy híres modell és egy egyszerű egyetemista fiú szerelméről.

A stúdiómunka kapcsán Schilling Zoltán elmondta, hogy elsődleges céljuk a közönség megtalálása, és csak ezután következhet a művészi ambíciók kielégítése. Az említett Antigoné éppen ilyen piacképes alkotás, amelyet most a külföldi televízióknak kínáltak megvételre. Így könnyebb a szponzorok meggyőzése is. Mindez azt jelenti, hogy adott esetben állami támogatás nélkül is megkísérelnek filmeket leforgatni: igaz, jóval kisebb költségvetésből, mint egy átlagos nagyjátékfilmben.

Ami a technikai feltételeket illetni „Rendelkezünk egy átlagos stúdió felszerelésével. Tudunk vágni, világítani, sőt, hamarosan lesz egy saját 35 mm-es régi, de jó állapotú szovjet kameránk is. Egyelőre olcsóbb celluloidra forgatni, és a minősége is jobb, igaz körülbelül öt év múlva ez már nem lesz így.”





(6) 
Hozzászólások
6-4  /  6
2005. április 20. szerda, 15:16#6| torolt felhasznalo
Forgatókönyv-író iskola?

Tehetség kell és kapcsolatok.
2005. április 19. kedd, 12:10#5| tüsmester
Az nem is bántja macier és hauzek (vagy fordítva? :-) ) kolléga szemét (nem félreérteni tessék), hogy a hír ráadásul tavalyi?

Szal nem az a lényeg, hogy névváltás, hanem én ebben a cikkben olvastam először pár új filmről. Ezér' már megérte.

Azért az Antigoné 2005 címet aki kitalálta...

tüs

(további kellemes vigyorgást, és vitriolban gazdag hosszú életet amúgy :-) )
 
Előzmény: torolt felhasznalo #3
 
2005. április 19. kedd, 11:08#4| torolt felhasznalo
már elnézést a stílusért....
 
Előzmény: torolt felhasznalo #3
 

nka emblema 2012