sex hikaye

Szabó bírálta Moore-ékat

Fikció és forgalmazás

2004. augusztus 24. - filmhu
Szabó bírálta Moore-ékat
A Koppenhágai Filmfesztiválon a zsűri elnöki posztját betöltő Szabó István erősen kritizálta az amerikai dokumentumfilmeseket, mondván, hogy az olyan munkák, mint Michael Moore Fahrenheit 9/11 és Morgan Spurlock Super Size Me című filmje igazából fikciók, melyek a valós élet elemeit is felhasználják.

"Nem hiszek a dokumentumfilmben", nyilatkozta Szabó az újságíróknak. A valóságnak ugyanis, bármilyen nézőpontot is választ a rendező, csak egy kis szeletét képes bemutatni. Így aztán mindig ott dől el a kérdés, hogy ki fizeti meg a kamera mögött álló embert. Az Oscar-díjas magyar rendező, aki az utolsó simításokat végzi Being Julia című legújabb, Annette Bening-gel és Jeremy Irons-szal készült filmjén, elárulta, hogy  éppen ezért szereti jobban a filmezésben a fikciót. A színészek eljátsszák a szerepüket, a díszletek és a ruhák szintén speciálisan a film miatt készülnek el, így a fikciós műfaj tisztességesebb: mindenki eleve tudja, hogy hazugság az egész.

Szabó István, akit filmjeiért életműdíjjal jutalmaz a fesztivál, ugyancsak sajnálkozását fejezte ki, hogy az európai forgalmazói piacot továbbra is amerikai cégek uralják, szűk terepet hagyva az európai film számára. A rendező szerint erről mi magunk tehetünk, mert nem vagyunk képesek létrehozni nagy európai forgalmazócégeket, melyek felvehetnék a versenyt Hollywood-dal.  


nka emblema 2012