sex hikaye

Szabó István díszdoktorrá avatják Szófiában

A rendező mesterkurzust is tart

2012. május 8. - filmhu
Szabó István díszdoktorrá avatják Szófiában

Szabó István Kossuth- és Oscar-díjas filmrendezőt díszdoktorává avatja csütörtökön a szófiai színház- és filmművészeti akadémia. Szabó István három alkotását is levetítik és a rendező mesterkurzust tart a hallgatóknak - tudatta az MTI.

 

Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy az akadémia kezdeményezte Szabó István díszdoktori elismerését, mert úgy tartja, hogy ő a kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb rendezője.

Emellett a világhírű rendező 2008-ban, amikor az uniós tagállamok filmrendezőinek egyesülete (Society of Audiovisual Autors) soros elnökének választották, a szervezet nyílt levélben kérte a bolgár miniszterelnököt és a kulturális tárca vezetőjét, hogy a készülő bolgár filmtörvényben tartsák meg a filmszakma addigi támogatását.

"Ez a kérés értő fülekre talált, és a bolgár filmesek erre a nyílt levélre válaszul megkapták a kulturális tárcától a korábbi segítséget" - erősítette meg Szabó István az MTI-nek.

Hozzátette: örül, hogy díszdoktorrá fogadása alkalmából bemutatják legújabb filmjét, Az ajtót is az akadémia mozitermében szerdán. A vetítés után mesterkurzust tart a bolgár filmrendező szakos hallgatóknak és meghívottaknak - tette hozzá.


Mephisto


Az intézetigazgató megjegyezte, hogy a bolgár akadémia rektori tanácsa egyhangú döntést hozott Szabó István díszdoktorrá fogadásáról. Előtte olyan nemzetközi hírű alkotók vehették át ezt az elismerést, mint Nyikita Mihalkov orosz vagy David Lynch amerikai rendező.

Kedden Szabó István két filmjét is levetítik az akadémián: a Csodálatos Júlia című vígjátékot, majd utána a Mephisto című, Oscar-díjjal kitüntetett filmdrámát.

Szófia művész mozijában, a Dom na Kinotoban csütörtökön a díszdoktori ceremónia után bemutatják a nagyközönségnek a Csodálatos Júlia című vígjátékot, amelynek vetítése után Szabó István a közönséggel beszélget.

Ami a rendező további programját illeti, megnézi a Szófia közelében levő Bojánai Filmstúdiót - amely az etyeki stúdióhoz hasonlítható - és találkozik a stúdió ügyvezető igazgatójával - mondta Doncsev Toso.

(fotó: civishir.hu)


nka emblema 2012