sex hikaye

Szabó István Oscar-díjas filmrendező és filmjei Zágrábban

A Napfény íze bemutatásával kezdődött a Szabó-ciklus

2012. május 16. - filmhu
Szabó István Oscar-díjas filmrendező és filmjei Zágrábban

A Szabó István Kossuth- és Oscar-díjas filmrendezővel tartott pódiumbeszélgetéssel és a Napfény íze című alkotásának bemutatásával hétfő este kezdetét vette a csütörtökig tartó rövid filmciklus műveiből Zágrábban - adta hírül az MTI.

 

A Horvát Filmművész Szövetség szervezésében és mozijában, a Tuskanac moziban Tomislav Kurelec filmkritikus beszélgetett a rendezővel arról, mit csinált Szabó István, hogy megkerülje a cenzúrát és mégis ki tudja fejezni nézetét a világról, kifejlesztette egyedi stílusát és a filmművészet eszközeivel megjelenítette a korszak problémáit - írta a Novi List című horvát napilap online kiadása.

A beszélgetés után bemutatták a Napfény íze (1999) című filmjét, amely magyar zsidó családok szétrombolásának krónikája a 19. század végétől a 20. század végéig.


Részlet az Apa című filmből


A következő három napban, csütörtökig levetítik az Apa (1966) című művét, amely a legszemélyesebb filmjének számít. Láthatják az érdeklődők a Bizalom (1980) című alkotását, amely a Berlinalén Ezüst Medvét nyert, és amely szerelmi történet a II. világháború végéről. A rövid filmciklus negyedik darabja a Rokonok (2006) című alkotása, amely Móricz Zsigmond magyar író híres regényének adaptációja.

A horvát film szövetség mellett a Magyar Filmunió és a zágrábi magyar nagykövetség vett részt a Szabó-ciklus létrehozásában - olvasható a www.hfs.hr honlapon.

(fotó: filmtekercs.hu)


nka emblema 2012