sex hikaye

Szőcs Géza: a Balaton megfelelő lehetne egy rangos magyar filmfesztiválnak

Az egész ország támogatására szükség van

2011. június 1. - filmhu
Szőcs Géza: a Balaton megfelelő lehetne egy rangos magyar filmfesztiválnak
Az államtitkár úgy vélekedett, hogy egy ilyen, szeptember végi fesztivál akkor lenne igazán sikeres, ha a minőség ázsiai filmgyártás fő európai kapuja lenne.

Szőcs Géza továbbá azt is felvetette, hogy a fesztiválon egy fiatal filmesekből álló zsűri az ötven éve a világon bárhol készült, általa a legjobbnak tartott filmet jutalmazhatná. Évek óta foglalkoztatja egy hazai rendezésű nemzetközi filmfesztivál gondolata - írta Szőcs Géza államtitkár az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglalójában. Szőcs Géza a közleményben részletesen beszámolt arról, hogyan került kapcsolatba a MAPSz nevű produceri szövetséggel, amely azzal a tervvel kereste meg, hogy 2012 szeptemberétől nemzetközi filmfesztivált akar indítani, mely később A-kategóriás filmfesztivállá válhatna.

Az államtitkár leszögezte, hogy a kormány részéről soha nem ígért semmilyen pénzbeli támogatást a kezdeményezésnek, azonban a MAPSz ennek ellenére is kivitelezhetőnek ítélte meg a tervet. Szőcs Géza összefoglalójában kitért az idei cannes-i filmfesztiválon a Screen által tartott szakmai kerekasztal-beszélgetésre, amelyet a rangos folyóirat a MAPSz által tervezett fesztivál megtárgyalására szervezett meg. Mint hangsúlyozta, azért vett részt a szűk körű rendezvényen, mert tisztázni akarta, hogy a fesztivál szervezői csak elvi támogatásra számíthatnak a kormányzattól.

Az államtitkár úgy értékelte, a sajtóreggelire meghívást nem kapott magyar személyek nyilvánvalóan provokatív céllal akartak bejutni a rendezvényre, és céljukat el is érték, hiszen - mint fogalmazott - "ettől kezdve a híradások nem arról szóltak, hogy nemzetközi tanácskozás vitatta meg Cannes-ban egy budapesti filmfesztivál lehetőségét, hanem hogy két producert 'verőlegények' kidobtak onnan."

Szőcs Géza kifejtette: "egy filmfesztivál csak akkor lehet sikeres, ha nemcsak a szűkebb produceri és szélesebb filmes szakma támogatja, hanem az egész ország." Az államtitkár közölte, hogy a magyar film és a magyar kultúra kérdésében is általános politikai és társadalmi konszenzus kialakítását tartja szükségesnek.


nka emblema 2012