sex hikaye

Tarr Béla Edinburghban

A magyar rendező a fesztivál vendégkurátora

2011. június 14. - filmhu
Tarr Béla Edinburghban

A világhírű magyar rendező a június 15-én kezdődő 65. Edinburghi Nemzetközi Filmfesztivál vendégkurátora. A műsoron Jancsó, Bódy és Fehér György alkotásai, továbbá A torinói ló és a Szelíd teremtés egyesült királysági premierje - tudatta a Magyar Filmunió.

 

65. alkalommal kezdődik az Egyesült Királyság nagyszabású filmművészeti ünnepe, az edinburghi filmfesztivál június 15-én. A prominens rendezvény szervezői idén a filmvilág elismert művészeit – köztük Tarr Bélát – kérték fel vendégkurátornak a seregszemle programjának összeállítására. Így többek között Gus Van Sant, Jim Jarmusch, Isabella Rossellini, Apichatpong Weerasethakul és Tarr Béla kedvenceit is műsorra tűzi a skót filmfesztivál, amelyet hosszú évek óta komoly szakmai elismertség övez.

Tarr Béla személyesen mutatja be az edinburghi közönségnek a magyar filmművészet felejthetetlen alkotásait, Bódy Gábor Amerikai anzix, Fehér György Szenvedély és Jancsó Miklós Szegénylegények című remekműveit.

 Nézd meg A torinói ló előzetesét!


Edinburgh filmfesztiválja a filmtörténeti gyöngyszemek és a legújabb brit alkotások bemutatója mellett évről-évre a legizgalmasabb külföldi mozgóképekből is válogat. A fesztiválra meghívott filmek mindegyike elsőként látható az Egyesült Királyságban. A rangos válogatásban Tarr Béla Berlinale nagydíjas A torinói ló című filmjét és Mundruczó Kornél legutóbbi mozgóképét, a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv-et is megismerheti a szigetország közönsége.

Tarr Béla tegnap este a lengyelországi Katowice Ars Independent nemzetközi filmfesztivál megnyitójának a díszvendége lesz. Az európai független filmnek szentelt rendezvény retrospektív vetítéssorozat keretében bemutatja Jafar Panahi munkássággát. A megnyitóhoz kapcsolódva a Cine Foundation International humanitárius szervezet Tarr Béla részvételével kerekasztal beszélgetést szervez Jafar Panahi és Mohammad Rasoulof iráni filmrendezők bebörtönzése elleni tiltakozásképpen.

nka emblema 2012