sex hikaye

Társadalomkritika a BKV-n

A jelen mozdulatlansága

2009. december 7. - filmhu
Társadalomkritika a BKV-n
Ráday Péter fiatal filmkészítőként az érettségi óta várja, hogy az SZFE rendezői szakot hirdessen. Addig sem tétlenkedik, hiszen beiratkozott a Werk Akadémiára, ahol - többek szerint - a 'legfilmesebb filmet' készítette el , vizsgamunka gyanánt, Magvető címmel. "Körülbelül két éve foglalkozom filmkészítéssel, komolyabban" - mondta a mindössze 21 éves rendező, aki ez idő óta különböző filmes produkciókban dolgozik, hogy elsajátítsa a szakmát, és mindeközben leforgatta második kisjátékfilmjét.

A Végállomás Ráday Péter második kisjátékfilmje, amely ezúttal egy teljesen saját projekt, tanárok és iskolai kötöttségektől mentesen készült. A 2009. novemberében, mindössze két nap alatt leforgatott film forgatókönyvét a rendező Frank Rizzoval (Rózsaszín sajt) közösen jegyzi, a filmhez pedig olyan színészeket sikerült megnyerni, mint Molnár Piroska, Pásztor Erzsi, Terhes Sándor vagy Végvári Tamás.

Werkfotós: Kékesi Donát

Garas Klári volt a Végállomás gyártásvezetője, vele közösen építették fel a stábot. "Én fiatal vagyok és amatőr, úgyhogy a stáb többi tagja legyen profi" - fogalmazta meg igen szimpatikus 'ars poetica'-ját a rendező, aki ennek szellemében választotta ki a stábtagokat. A film operatőre Spáh Károly, vágója pedig Gotthárdi Balázs. 

Az alkotás a tervek szerint 12 perces lesz, és mindvégig egy buszon, illetve egy buszmegállóban játszódik. "A busz az élet metaforája", mondta a rendező, aki titokzatosan csak annyit árult el, hogy "a jelen mozdulatlanságáról" szól a film, illetve az emberek közti mindennapos konfliktusokról. "Ez egy társadalomkritika, egy szerzői film arról, ahogyan mi látjuk a világot" - mondta Ráday Péter.

Werkfotós: Kékesi Donát

A Filmreaktor gyártásában készülő alkotás a Szerencsejáték Zrt. támogatásával, állami támogatás nélkül készült. "Az MMK-hoz még a félkész forgatókönyvvel pályáztunk, a Szerencsejáték Zrt.-hez viszont már egy teljesen kidolgozott projekttel" - mondta a rendező. A film a 2010-es szemle nevezéséig nem készült el, így az alkotók még nem tudják, hol fog debütálni a Végállomás, annyi azonban biztos, hogy szeretnék eljuttatni nemzetközi filmes mustrákra, és az sem lenne ellenükre, ha sikerülne valamelyik hazai moziban vetíteni, kísérőfilmként.

(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2009. december 9. szerda, 18:57#2| szakmabeli
bármikor bejöhet...
 
Előzmény: Minovics #1
 
2009. december 9. szerda, 13:08#1| Minovics
Társadalomkritikus film a Szerencsejáték Zrt támogatásával?
Hát nem tudom...ez olyan izé. :)

nka emblema 2012