sex hikaye

Tévében az Átok, készül a Weekend, csiszolódik a Gyémánt

Sikeres játékfilmek és dokuk a Budapest Film Produkciós Kft útján

2010. március 10. - filmhu
Tévében az Átok, készül a Weekend, csiszolódik a Gyémánt

A Budapest Film Produkciós Kft gyártásában készült Mátyássy Áron szemlegyőztes rendezése, az Átok - amelyet a héten műsorára tűz a köztévé. Közben készül a forgatókönyv formájában már Hartley-Merrillt és Fade In Pitch Forumot nyert Weekend, amelyet jelenlegi állás szerint szintén Mátyássy rendez majd.

Tévében az Átok

A héten szerda-csütörtök vetíti a Magyar Televízió a 41. Magyar Filmszemle díjnyertes tévéfilmes alkotását: az Átok sorozat négy epizódját. A Mátyássy Áron rendezte minisorozat az MTV-MMKA együttműködéséből jött létre, amely a minőségi-népszerű tévés produkciók létrehozására köttetett meg. A kortárs, fiatal színészek és alkotók számára megmutatkozási lehetőséget is jelentő produkciók (köztük sorozatok, mint a Hajónapló, a Géniusz - az alkimista, illetve a Poppeia megkoronázása operafilm, vagy a Gothár Péter-féle Részlet) közül több két évre lett elgondolva-elosztva, ám a gazdasági válság és megszorítások miatt eleinte az is kétségesnek tűnt, az első éves etap megvalósulhat-e. Végül 2009 végén az MTV és MMKA között újabb megállapodás született, melynek értelmében a köztévé gyártási kapacitással támogatja a produkciókat, így folytatódhattak a félbemaradt projektek, illetőleg leforgathatnak olyan filmek, mint a Goda Krisztina-féle Kezelő, vagy Mészáros Márta Ármány és szerelem Anno 1952 című filmje.
atok_500_1
Mátyássy Áron az Átok forgatásán

Az Átok gyártója az a Budapest Film Produkciós Kft. volt, ahol a Született lúzer is készült. A minisorozat személyesen is fontos volt Fodor Gergelynek, a Budapest Film Produkciós Kft. vezetőjének, producerének, hisz az alapötlet kidolgozásában annak idején részt vett. A filmterv, forgatókönyv ugyanis - mint ahogy ez a sorozatoknál lenni szokott - a producerek és forgatókönyvírók közös munkája eredményeképpen jött létre, esetünkben Pusztay András, az MTV filmgyártásért felelős producere fontos munkát végzett. A terv kidolgozását egy négyfős írócsapat (Gál Péter, Szászi Zsuzsanna, Tóth Csaba, Zakál Edit) folytatta, és hamar el is készült a végső változat. Az MMKA és MTV közös pályázatán végül négy rész finanszírozására elegendő pénzt sikerült nyernie a produkciónak, s ezután indult el a megfelelő rendező felkutatása. Az elkészült könyvet Mátyássy Áron kis változtatásokkal elfogadta, így ő került a rendezői székbe. A végeredmény, illetve a Szemle-elismerés is mutatja, hogy Mátyássy remekül helytállt, noha az összesen 100 percnyi anyag 18 napos rohamtempóban készült el, de mindez egyáltalán nem látszik a végeredményen, amely igényes és feszült, erős atmoszférájú dráma lett.

Sajnos a köztévé, Fodor Gergely szerint, nem volt elég körültekintő a műsorra tűzés időpontját illetően, így az Átok-nak szerdán a Bajnokok Ligája-mérkőzéssel, csütörtökön pedig a Fábry Show-val kell versenyeznie, ami egy hetes csúsztatással már elkerülhető lett volna. Ám reméljük, nem ül átok az Átok-on, és lesz annyi nézője, hogy a történetet folytatni lehessen. Jelen állapotában ugyanis az Átok egy négyrészes torzó, a cselekmény sok kérdést nyitva hagy - ahhoz pedig, hogy eljussunk a történet első, kisebb nyugvó pontjára, le kellene forgatni még nyolc részt. A producer azonban több évadban gondolkodik, az ehhez szükséges vázlatok már az asztalán vannak, ha sikeres lesz a sorozat, az év folyamán elkezdődhetnek a tárgyalások egy rendezett gazdasági helyzetben lévő köztévével.
atok_500_2
Igényes és feszült, erős atmoszférájú dráma

S hogy DVD-n mikor lesz látható az Átok? Fodor szerint a teljes sorozat érdemelne meg egy DVD-kiadást, addig is egy érdekes forgalmazási kísérlet részeként találkozhatunk az Átok-kal. A Filmklik ugyanis a Helyzetek és gyakorlatok pályázat keretében tíz film forgalmazási jogát felajánlotta kis közösségeknek, akik a saját közösségépítő marketingeszközeikkel keresik filmjeik közönségét. Közösség a közönségért - a Bognár Péter-féle alternatív forgalmazói filozófiát megtestesítő gyakorlat filmjei közt egyedüli magyarként szerepel az Átok nagyjátékfilmmé vágott verziója. A filmeket forgalmazó közösségeknek önérdekük a minél sikeresebb (e-cinemára alapuló) forgalmazás, hisz a bevételből részesednek.

HBO-s dokumentumfilmek pornóról, gazdagokról

A Született lúzer sikeres volt, ezért az HBO továbbra is számított a Budapest Film Produkciós Kft. munkájára, noha 2009-ben nem készítettek fikciós filmeket, csak dokumentumfilmeket. Összesen három született a csatorna berkein belül, s ebből kettőt a kft készíthetett, egyik a Pierre Woodman-sztori Szajki Péter és Kovács M. András rendezésében, amely egy pornóproducer életét, casting-módszereit, hatékonyságának titkát mutatja meg, míg a másik film a Vécsei Márton-féle Kiváltságosok melyből még két hét utómunka van hátra. A filmek az HBO finanszírozásában készülnek, az alapötletet pedig a Budapest Film Produkciós Kft. fejlesztette. Fodor szerint hiánypótló lesz Vécsei filmje, hiszen olyan témához nyúlt, ami még feldolgozatlan és amit a magyar dokumentumfilmesektől sokszor kér számon a kritika.

pierrewoodman_500_1
Jelenet a Pierre Woodman sztoriból

Szintén a Budapest Film készítette Szakály István rendezésében az Európai Iskola című dokumentumfilmet, mely az eddig érintetlen 1945-48-as honi művészeti életet járja körül, valamint a szintén Szakály jegyezte Szentendrei Teátrum című dokumentumfilmet, mely a 2009-ben 40 éves színházi fesztivál múltját dolgozza fel.

Készül a Weekend, fejlődik a Gyémánt

Nem állt meg a Weekend fejlesztése sem: a Hartley-Merill Nemzetközi Forgatókönyvírói Pályázatot és a Fade In Pitch Forumát is nyerő thriller-forgatókönyv jelenleg számos változat után, lényegében végleges állapotban van, miután a szerző Tóth Csaba-Gál Péter mellett Bereményi Géza is beszállt a csiszolgatásba. A következő lépés az alkalmas rendező fellelése volt, ami nem tűnt egyszerű feladatnak, mert, ahogy Fodor Gergely látja, a honi rendezőgárda nem tudott meggyőző munkákat letenni az asztalra thriller-ügyben. Ám épp Mátyássy - thriller elemeket is felvonultató – Utolsó idők-je, valamint az Átok-ban végzett elsőrangú, feszültségteremtő munkája győzte meg a producert, hogy megtalálta a megfelelő rendezőt. Maximalizmusára jellemző, hogy Mátyássy a könyv átnézése után további fejlesztéseket látott szükségesnek, így Köbli Norbert is beszállt a Weekend népes írói gárdájába, a végső változat elkészülésének határideje április 1-je. A film az MMKA kedvező hírekben bízik, és nyár végén elindulhat a forgatás. A film itthoni forgalmazási esélyeiről Fodor annyit mond, nem hisz abban a más producerek által is hangoztatott vélekedésben, hogy a magyarok csak romkomokra és zenés vígjátékokra ülnek be, szerinte egy minőségi, izgalmas thriller igenis elnyeri a közönség tetszését.
cepf_500_1
A CEPF nyertesei: bal oldalon Gál Péter és Tóth Csaba

A magyar gyémántkereskedő milliárdos Csebi-Pogány Alajos életét feldolgozó Gyémánt című forgatókönyv jelenleg a második változatánál tart, és produceri okok miatt észak-amerikai helyszínre került át. A korábban Berger József produceri közreműködésével is fejlődő filmnek jelenleg Fodor az egyedüli producere, akire az a feladat vár, hogy az átlagos magyar feltételekhez képes nagyságrendekkel drágább, 10 millió eurós tervezett költségvetésű produkciónak finanszírozási hátteret teremtsen, amihez egy megfelelő kiérlelési fokon lévő forgatókönyv kell. A projekt pár év múlva érhet révbe.

A Budapest Film forgalmazási részlegét, a Budapest Film Kft.-nek többségi tulajdonát nemrég megvásárolta a német A Company - vajon mindez érinti-e a produkciós céget? Nem, mivel a társaság  magánszemélyek tulajdonában van, s csak a nevében hordozza a Budapest Filmet, jogilag nem kötődik hozzá, előnyök, kötelezettségek nem kötik a nagy céghez, csak a természetes partneri viszony.
nka emblema 2012